1 Ekim 2024 Salı

Hasta tutsaklara özgürlük isteyenlerin yargılandığı dava görüldü

3 Şubat'ta İstanbul ATK önünde hasta tutsaklara özgürlük istemek için bir araya gelen 16 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Bakırköy'de görüldü. Avukat Yağmur Kavak, hapishanelerdeki işkence ve tecrit politikalarına karşı durmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi'nin (TDİ) hapishanelerde artan hak ihlallerine dikkat çekmek ve hasta tutsaklara özgürlük istemek için 3 Şubat 2022'de Adli Tıp Kurumu önünde gerçekleştireceği basın açıklamasına polis saldırmış, tutsak yakınlarının da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 16 kişiye "2911 sayılı Kanuna muhalefet" suçlamasıyla açılan davanın 1. duruşması Bakırköy 51. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme, savunması alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, savunması alınmayanların ise gelecek celse hazır edilmesine karar vererek davayı 27 Ekim'e erteledi.

Duruşma çıkışı tutsak yakınları adliye önünde kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Avukat Yağmur Kavak, gözaltı gerekçesi yapılan yasaklama kararının hukuka aykırı olduğunu ve kendilerine iletilmediğini aktardı. Bugün duruşma çıkışı yapılmak istenen basın açıklamasının da Bakırköy'e dönük alınan 1 aylık gösteri ve eylem yasağıyla engellendiğine dikkat çeken Kavak, tutsak yakınları, görüşçüleri, eski tutsaklar ve hak savunucuları olarak hapishanelere dönük tecrit, işkence ve hak ihlallerine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.