28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

Hak savunucuları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti ve hapishanedeki işkence ve hak ihlallerinin giderek arttığını vurguladı. Hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını isteyen hak savunucuları, yetkililere sorumluluklarını hatırlattı.

İzmir, İstanbul ve Ankara'da sokağa çıkan hak savunucuları, hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak derhal serbest bırakılmalarını istedi.

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsaklar için özgürlük eylemini 266'ncı haftasında Konak Eski Sümerbank önünde devam ettirdi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Av. Ali Aydın okudu.

Hapishanelerin ölüm evlerine dönüştüğünü söyleyen Aydın, hasta tutsakların durumunu Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu (ATK) başta olmak üzere yetkililerin dikkate almamasına tepki gösterdi.

68 yaşındaki 12 yıllık tutsak Yunus Nisgavlioğlu'nun durumunu kamuoyuyla paylaşan Aydın, Afyon T Tipi Hapishanesi'nde kalan Nisgavlioğlu'nun 26 Ekim'de fenalaştığını, hastaneye kaldırılmasına rağmen tedavisi yapılmadan geri gönderildiğini aktardı. Sonrasında durumu kötüleşen Nisgavlioğlu'nun kalp krizi geçirdiğini ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne getirildiğini söyleyen Aydın, bir hafta yoğun bakımda kalan Nisgavlioğlu'na beyin ve çevresinde aşırı sıvı birikmesi teşhisi konulduğunu, ayrıca beyninin sol lobunda lezyon tespit edildiğini kaydetti.

Yapılan incelemeler sonucu Nisgavlioğlu'na kanser teşhisi konulduğunu dile getiren Aydın, doktorlar tarafından Nisgavlioğlu'nun derhal ameliyat olması ve cezasının ertelenmesi gerektiğinin söylendiğini belirtti.

Nisgavlioğlu'nun kendi yaşamını idame ettirmekte güçlük çektiğini kaydeden Aydın, hastane raporunun da "hapishanede kalamaz" yönünde olduğuna işaret etti. Hastane raporu sonrası ATK'ye yapılan başvurudan hala sonuç çıkmadığını ifade eden Aydın, son bilgilere göre 23 Aralık'ta Nisgavlioğlu'nun sırtından bir kitle alındığını ve platin takıldığını söyledi. Aydın, "Nisgavlioğlu yaklaşık 40 gündür Afyon Devlet Hastanesi ve Yeşilyurt Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde olmak üzere kontrolleri devam etmektedir. Nisgavlioğlu'nun ATK raporu bir an önce gelmelidir, yarın çok geç olabilir. Biz insan hakları savunucuları, hasta mahpusların tedavilerinin acilen yapılmasını ve ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi, 561'inci F oturmasında hasta tutsak Şaban Kaygusuz'un serbest bırakılmasını istedi. Beyoğlu'ndaki şube binası önünde gerçekleşen eylemde, "Engelli mahpus Şaban Kaygusuz serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Hanife Yıldız, hapishanelerde keyfi uygulamalar ve hak ihlallerinin artarak devam ettiğini söyledi. Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Şaban Kaygusuz'un sağ kolu ve ayağının olmadığını belirten Yıldız, Kaygusuz'un yüzde 90 engelli raporu bulunduğuna dikkat çekti.

Kaygusuz'un yaşamını tek başına idame ettiremediğini söyleyen Yıldız, Kaygusuz'un kaldığı hapishanede kötü muamelenin de sürdüğünü ifade etti. Bir ayağı olmayan Kaygusuz'a ayakta sayım dayatıldığını, sürekli koğuş baskınları yapıldığını, kaloriferlerin ısısının düşürüldüğünü söyleyen Yıldız, Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Kaygusuz'a "hapishanede kalabilir" raporu vermesine tepki gösterdi.

Diyarbakır'daki ATK'nın "hapishanede kalamaz" raporu vermesine rağmen tahliyesi engellenen Kaygusuz'un Kayseri'ye sevk edildikten sonra "hapishanede kalabilir" raporu verilmesine itiraz eden Yıldız, Kaygusuz başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 433'üncü haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Emin Gurban'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Gurban'ın mide kanseri riski taşıdığını ve hapishane koşullarından kaynaklı çok sayıda hastalığının oluştuğunu söyledi.

2018'de safra kesesi ameliyatı geçiren, presbiyopi ve tansiyon hastası olan Gurban'ın 2 ve 6 Aralık'ta şiddetli baş ağrısı, kusma, baş dönmesi gibi şikayetlerle Kocaeli Seka Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini aktaran Çevirmen, tetkikler sonucu Gurban'ın beynine giden ana damarlarda tıkanıklık olduğunun, beyincik bölümünde yüzde 60 oranında hasar olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Hastane raporunda Gurban'ın kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunun vurgulandığına işaret eden Çevirmen, 12 Aralık'ta o tarihte kaldığı Kocaeli Hapishanesi'ne geri gönderilen Gurban'ın kimseye haber verilmeden 16 Aralık'ta kelepçeli şekilde minibüsle Ereğli'ye sevk edildiğini anlattı.

Doktorların tüm uyarılarına rağmen Gurban'ın tek kişilik hücreye konduğunu, diyet yemek ve tedavi hakkının karşılanmadığını vurgulayan Çevirmen, "Gurban, hızlıca tekli odadan alınıp daha kalabalık bir odada kalması sağlanmalıdır. Bu süreç devam ederken Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevki sağlanmalı ve ailesinin yanında daha iyi koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce infazı ertelenmelidir" dedi.