1 Ekim 2024 Salı

'Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor'

İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları, hasta tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulması çağrısında bulundu.

Demokratik kitle örgütleri ve hak savunucuları, İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaştı. Yapılan eylemlerde, hapishanelerde artan hak ihlallerine dikkat çekilerek, hasta tutsakların sağlıklı bir tedavi ve yaşam hakkına erişebilmesi için serbest bırakılmaları çağrısı yapıldı.

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 82 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler'in durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önündeydi. "Susma, suça ortak olma, ölüyorlar" ve "Ağır hasta mahpuslar ölüyor, susma" pankartları açılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Ahmet Çiçek, hapishanelerde 653'ü ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak olduğunu belirterek, ulaşabildikleri dışında gerçek sayının çok daha fazla olabileceğine işaret etti. İnfazı yakılan tutsakların durumuna da değinen Çiçek, "Bu tutumları ile Adalet Bakanı'ndan en alttakilere kadar her yetkili Anayasaya rağmen suç işlemektedirler. Tedavi olmak herkesin en temel insani hakkıdır. Bu durum uluslar ası sözleşmeler ve Anayasa'da güvence altına alınmıştır" dedi.

82 yaşındaki ağır hasta tutsak Sıddık Güler'in durumunu aktaran Çiçek, Güler'in isteği dışında İskenderun'dan Menemen'e sevk edildiğini söyledi. Çiçek, Güler'in hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastalıkları olduğunu belirtti ve ayrıca unutkanlık, konuşma güçlüğü, şiddetli ağrılar gibi şikayetlerle hapishanede yaşamını tek başına idame ettirmekte güçlük çektiğini dile getirdi. Sıddık Güler'in ailesine verdiği bilgilere göre 40 gündür 3 kişilik hücrede tek başına tutulduğunu ve henüz herhangi bir tedavi görmediğini ifade eden Çiçek, Güler'in uzun süren tecritten dolayı diyalog kurmakta zorluk yaşadığını söyledi.

Güler'in, hastalıkları ve yaşı nedeni ile yaşamını tek başına sürdüremediğini vurgulayan Çiçek, cezaevi koşullarının sağlığına ağır tehdit oluşturduğunu ve bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.

ANKARA
Ankara'da Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 400'üncü haftasında bütün engellemelere karşı hasta tutsakların sesi olmaya devam edeceklerini belirtti. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde, "Tedavi haktır engellenemez. Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

2014 yılından bu yana hapishanelerdeki tutsak sayısının yüzde 77,5 oranında arttığı belirtilen eylemde, "2014 yılından bu yana 178 tane yeni hapishane açılmış, 10 tane hapishaneye de kapalı ve açık hapishane ek binaları yapılmıştır. Ne yazık ki bir hapsetme sistemi yerleşik hale getirilmiştir" denildi.

Tutsaklara dönük ayrımcılık ve hak ihlallerinin giderek arttığı ve onlarca hasta tutsağın hayatını kaybettiği ifade edilen eylemde, "Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler ve sözleşmeler Anayasanın 90. Maddesi ile garanti altına alınmışlardır. Bizler, hak savunucuları olarak ağır hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Adli Tıp Kurumu'nun toplum nezdinde güvenilirliğini yitirdiği dile getirilen eylemde, Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan nezdinde yüzlerce ağır hasta tutsağın yaşam hakkının ihlal edildiği söylendi.

Eylem, tüm hasta tutsaklar sağlık hakkına erişene ve hapishanelerdeki hak ihlalleri son bulana kadar mücadele edileceğinin vurgulanmasıyla son buldu.