24 Eylül 2024 Salı

'Hasta tutsaklar Menemen R Tipi'nden ayrılmak istiyor'

İHD İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle yapılan 476. eylemde Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tecride karşı açlık grevine giren iki eli olmayan ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş, Ehmedê Xemî, Ahmet Çelik ve Cemal Aslan'ın durumuna dikkat çekildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle yaptıkları eylemin 476. haftasında Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi.
 
Eyleme HDP yöneticilerin yanı demokratik kitle örgütü temsilcileri destek verdi. "Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tecride karşı açlık grevine giren iki eli olmayan ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş, Ehmedê Xemî, Ahmet Çelik ve Cemal Aslan'ın durumuna dikkat çekildi.
 
Bu haftaki basın açıklamasını İHD İzmir Şube yöneticisi Cemile Karakaya okudu. İnsan Hakları Derneği Genel Merkez verilerine göre 403'ü ağır toplamda bin 333 hasta tutuklunun bulunduğunu belirten Karakaya, ruhsal ve bedensel rahatsızlıkları olan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı Menemen R Tipi Hapishanesi'nde yapılan incelemelerde, tedavi veya rehabilitasyona imkân sağlayacak koşullara sahip olmadığını dile getirdi. Hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin de mümkün olmadığını kaydeden Karakaya, sürekli bakıma muhtaç olan tutukluların tedavi amaçlı getirildikleri Menemen R Tipi Hapishanesi'nden ayrılmak istediğini vurguladı.
 
Karakaya, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Ergin Aktaş'ın 2 Mart tarihinden bu yana PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına karşı açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, hapishanede yaşanan kötü muamele ve hak ihlallerine ilişkin Ehmedê Xemî, Ahmet Çelik ve Cemal Aslan'ın da 22 Mart tarihinden bu yana açlık grevinde olduğuna dikkat çekti.
 
Açlık grevinde olan Ergin Aktaş'ın yaklaşık bir aydır kan kusmaya başladığını dile getiren Karakaya, son 10 gündür hapishane koşullarının tekrar kötüleşmesinden dolayı tansiyon, kilo ve nabız ölçümlerinin yapılmasını da kabul etmediğini söyledi. Kan kusan Ergin Aktaş'a bir teşhis konulmadığını dile getiren Karakaya, "Hastane sevklerinin biri yapılsa dahi devamı ve tetkikleri yapılmadığı için ya hiç tedavi edilmiyor ya da tedavisi yarım kalıyor. Aktaş'ın ciğerleri ile ilgili şikâyetinin cezaevinde kaldıkları koşullardan kaynaklandığını düşünmektedir. Ehmedê Xemî de 22 Mart tarihinden bu yana cezaevinde oluşan koşullardan ve idarenin tutumundan dolayı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı ve tedaviyi reddetmektedir. Ciğerleri ile ilgili şikâyeti devam etmekte, sırtında hali hazırda rahatsızlığından dolayı oluşan yaralar açılmıştır. 22 Mart tarihinde hastane sevki yapılan Ehmedê Xemî ambulansta bekletildiği sırada, ambulansın içerisinden gelen yoğun kokudan rahatsız olarak havalandırılmasının yapılmasını ya da nezarette bekletilmeyi talep etmiştir. Ancak görevli jandarma ambulansın içerisinin kokmadığını kendisinin aynı şekilde bekletileceğini belirtmiş bunun sonucu kendisine yönelik ölümle tehdit ve provokatif söylemler gerçekleştirilmiştir. İdare Ehmedê Xemî ve Ergin Aktaş'ın odalarına gelerek açlık grevini bırakmalarını istemiştir. İdarenin talebi doğrultusunda açlık grevini bırakmayan tutukluların odasına 26 Mart 2019 günü asker ve gardiyanlardan oluşan yaklaşık 20 kişilik bir ekip bir baskın düzenleyerek odada bulunan kitap, defter, sözlüklere el koyarak Ehmedê Xemî'yi zorla çıkartılmış ve yan odaya Ahmet Çelik ve Cemal Aslan'ın yanına götürmüştür. Ergin Aktaş engel olmak isterken birden fazla kez itilerek darp edilmiş yere düşmüştür. Ergin Aktaş 26 Mart tarihi itibariyle odada yalnız kalmaktadır" diye belirtti.
 
'İNSANİ MUAMELE GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ'
 
Hasta tutuklu Ahmet Çelik'in de 28 Mart tarihinde koşullardan ve idarenin tutumundan dolayı açlık grevine başladığını beliren Karakaya, bu ağır hak ihlalleri ile ilgili gerek savcılığa gerek Adalet Bakanlığı'na defalarca dilekçe yazmalarına rağmen dilekçelerinin gönderilmediğini ifade etti. Ağır hasta tutukluların can güvenliklerinin tehlikede olduğunu ifade eden Karakaya, "Cemal Aslan, 21 Mart tarihinde Menemen R Tipi Hapishanesi'ne sevk edilmiş ve hapishanenin koşullarından dolayı tedaviyi reddetmektedir. İleri derecede kas hastalığı vardır. Ağır hasta olan tutuklular grevden dolayı ilaç kullanamamaları neticesinde durumlarının ağırlaşacağı kaçınılmazdır. Ağır sonuçların yaşanmaması için ilgili cezaevi idaresinin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ile iç hukuka uygun insani muameleyi göstermeye davet ediyoruz. İki eli olmayan Ergin Aktaş'ın tek başına yaşamını idame edemeyeceği Adli Tıp Kurumu raporu ile de belirtilmiş olup kendisinin tek kişilik odadan alınıp arkadaşlarının yanına götürülmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz. Yaşanacak olumsuzlukların birincil sorumlularının yetkililer olacağını tekrar hatırlatmak isteriz" dedi.