25 Eylül 2024 Çarşamba

Hasta tutsaklar için özgürlük çağrısı

Hapishanelerdeki hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları, tutsaklar için özgürlük çağrısında bulundu.

Hasta tutsak yakınları ve hak savunucuları, hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 579'uncu F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Ağır hasta mahpus Gülistan Abdo serbest bırakılsın" pankartı açılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Mukaddes Şamiloğlu, Gebze Kadın Hapishanesi'nde tutulan 28 yıllık ağır hasta tutsak Gülistan Abdo'nun durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Şamiloğlu, 1994 yılında tutuklandıktan sonra hemen sol bacağı kesilen ve 28 yıllık tutsaklığında hapishane koşulları nedeniyle bacağı kangren olan Gülistan Abdo'nun bacağının protez olmasının yanı sıra mide ve böbrek hastalıkları, hipertansiyon ve rahim içindeki kitleye bağlı sağlık sorunları da yaşadığını söyledi. Abdo'nun tek başına hayatını idame ettiremediğini vurgulayan Şamiloğlu, çeşitli gerekçelerle Abdo'nun sağlık kontrolleri ve tedavisinin sürekli aksatıldığına dikkat çekildi.

"Protez takılan bacağında meydana gelen yıpranma nedeniyle ameliyat olması gerektiği söylenen Gülistan Abdo, hapishane koşullarında bakımı sağlanamayacağı için ameliyat olamamaktadır" diyen Şamiloğlu, Abdo'nun aynı zamanda tansiyon ve böbrek hastası olduğunu aktardı.

Şamiloğlu, "Hastalıkları ve bağlı ciddi rahatsızlıkları nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için başkasının yardımına ihtiyaç duyan Gülistan Abdo'nun yeterli tedavi ve bakım olanaklarından yoksun bir şekilde hapiste tutulması, sağlık ve yaşam hakkını tehdit etmektedir" diyerek Abdo ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Tedavi haktır engellenemez" ve "Gülistan Abdo serbest bırakılsın" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 451'inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları Emirali Türkmen, Hatice Göz, Ali Özkan, Bülent Kaya ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Nuray Çevirmen, Manavgat S Tipi Hapishanesi'nde tutulan 23 yıllık hasta tutsak Neslihan Çetin'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Çetin'in yakın zamanda Manavgat S Tipi'ne sürgün edildiğini kaydeden Çevirmen, sürgün sonrası Çetin'in sağlığı için ihtiyaç duyduğu pek çok malzemenin ya verilmediğini ya da çok geç verildiğini aktardı. Çetin'de hapishane koşulları nedeniyle pek çok hastalık geliştiğini kaydeden Çevirmen, yıllarca zehirli tiroid tedavisi gören Çetin'in son olarak ameliyat olduğunu ve ilaç kullanmak zorunda kaldığını vurguladı. Çetin'in tiroid muayene ve testlerinde kelepçeli muayene dayatması yapıldığını ifade eden Çevirmen, Çetin'in tiroid, romatizma, fıtık haricinde boyun düzleşmesi, ödem, gizli varis, kalp ritim bozukluğu, kalp çarpıntısı, göz alerjisi-egzaması, sinüzit, mide reflüsü hastalıkları bulunduğunu aktardı.

Çevirmen, "Neslihan Çetin'in kronik rahatsızlıkları nedeniyle tetkikleri ve tedavileri geciktirilmemeli ve sağlık hakkı korunmalıdır. Ayrıca hastalıkları nedeniyle kullanmak zorunda olduğu eşyalarının ve diğer eşyalarının verilmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.