22 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Ufuk Keskin için tahliye çağrısı

İHD İzmir Şubesi, Şakran 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 26 yıllık ağır hasta tutsak Ufuk Keskin'in durumunu kamuoyuyla paylaşarak tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. "İnsan haklarıyla insandır" ve "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını Fırat Canoğlu okudu.

Şakran 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 26 yıllık ağır hasta tutsak Ufuk Keskin'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Canoğlu, 8 yaşından beri Tip 1 diyabet hastası olan Keskin'e müebbet hapis cezası verildiğini söyledi. Keskin'in günde 4 kez kan ölçümü yapılıp, insülin alması gerektiğini ifade eden Canoğlu, Keskin'in yüzde 80-90 oranında engelli raporu olduğunu belirtti.

"Ufuk Keskin'in Tip1 diyabet, çölyak, tüm vücutta oluşan kızarıklık ve kabarcık (dermatis hipotifermis) laktoz alerjisi, bel ve boyun fıtığı, raynaud fenomeni (el-ayak parmaklarında koyu renk), gastrit, toz ve küf alerjisi gibi hastalıkları var" diyen Canoğlu, Keskin'in doktorun hazırladığı diyet listesine göre beslenmesi gerektiğini ancak bunun sağlanmadığını vurguladı.

'YAŞAMI RİSK ALTINDA'
Keskin'in hastalıkları ve tedaviye erişememesi dolayısıyla pek çok yeni hastalığı oluştuğunu belirten Canoğlu, Keskin'in bu nedenle böbrek ve diş rahatsızlıkları oluştuğunu ifade etti. Keskin'in tedavi ve kontroller için hastaneye götürülmediğinin altını çizen Canoğlu, "Rahatsızlıklarının boyutu artan Ufuk Keskin'in hapishanede tutulduğu her gün, onun yaşamını riske sokmaktadır. Biz insan hakları savunucuları Ufuk Keskin şahsında, tüm ağır hasta ve yaşamını tek başına idame ettiremeyen hasta mahpusların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.