23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak İmam Çelikdemir rapora rağmen tahliye edilmiyor

Hasta tutsak İmam Çelikdemir, kardeşi ve avukatının çabalarına rağmen ısrarla tahliye edilmiyor ve durumu giderek ağırlaşıyor.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hapishanelerdeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları F Oturması eylemine izin verilmemesi nedeniyle eylem İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirildi.
 
Hasta tutsak İmam Çelikdemir için bir araya gelen insan hakları savunucuları, "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" pankartı, "Tecrit işkencesine son", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İmam Çelikdemir serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
Basın açıklamasını İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu. Tedavisi yapılmadığı için Ali Haydar Yıldız ve Mehmet Gök isimli tutsakların geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdiğini söyleyen Onaran, İmralı Hapishanesi'nde Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin son bulması talebiyle süren açlık grevlerinde yeni hasta tutsakların olmaması için, açlık grevine girenlerin taleplerinin karşılanmasını talep etti.
 
'AĞIR İŞGENCEYE MARUZ BIRAKILDI'
 
2014 yılında 135. F oturmasında da durumu gündemleştirilmeye çalışılan İmam Çelikdemir'i bir kez daha anlatmak üzere toplandıklarını kaydeden Onaran, Çelikdemir ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
"İmam Çelikdemir 1975 Tunceli doğumlu. Henüz yirmi yaşında iken 1995 yılında gözaltına alınıp ağır işkenceye maruz bırakıldı. Tutuklanınca, kısa bir süre Elazığ E Tipi Hapishanesi'nde tutularak tedavi için Ulucanlar Hapishanesi'ne sevk edildi. Müebbet hapis cezası verilen Çelikdemir, 2000'li yılların başında psikolojik olarak sıkıntılar yaşamaya başladı. Ankara'dan sonra Malatya, Yozgat, İskenderun, Karaman/Ermenek, Kandıra, (iki kez) Metris, Kırıkkale, Edirne ve en son Kayseri/Bünyan T Tipi hapishanelerine sürekli isteği dışında sevk edilmiştir.
 
"İmam Çelikdemir'in rahatsızlığı 2000'li yılların başında Malatya Hapishanesi'nde tekli hücrede kalırken başladı. Daha sonra kaldırıldığı Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde kronik şizofreni teşhisi konuldu."
 
'İMAM'IN DURUMU GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYOR'
 
Ağabeyi Müslüm Çelikdemir, kardeşi İmam Çelikdemir'in durumunu şöyle anlatıyor:
"İmam'ı birçok hapishaneye gönderdiler. Kandıra Hapishanesi'ne gönderdiklerinde ilaç vermedikleri için durumu kötüleşti. Hücrede yerde yatırdılar. Yemek yiyemez haldeydi. Oradan da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk ettiler. Tedavi gördükten sonra biraz toparlandı. Hastaneden çıkarıp Metris Hapishanesi'ne sevk ettiler. Belli sürelerde hastaneye götürüyorlardı.
 
"Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiğinde, kurum kendisine 'hapishanede kalamaz' raporu verdi. Verdikleri raporda 'Kronik şizofren' yazıyordu. Bu rapor 2002 yılında verildi. Cumhuriyet Başsavcısı tahliye kararı vermedi. Belli bir süre sonra da Edirne F Tipi Hapishanesi'ne gönderdiler. Avukat tarafından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Başvuru, 2017 yılında reddedilerek iade edildi. İmam'ın durumu gittikçe ağırlaşıyor. Hapishanede bulunan arkadaşları tarafından yardım alarak yaşamını sürdürebilmektedir. Kardeşimin tahliye edilmesini istiyorum. Dışarıda rahat bir şekilde bizimle yaşayabilir, biz bunu istiyoruz. Topluma hiçbir sıkıntı yaratacak durumu yoktur. Cumhurbaşkanlığı'na da Adalet Bakanlığı'na da yazdım, reddedildi."
 
Hasta tutsakların gerekli ve yeterli tedaviye kavuşturulmasını talep eden Onaran, Çelikdemir ve durumları ağır olan tüm hasta tutsakların serbest bırakılması taleplerini de yineleyerek açıklamayı sonlandırdı.