25 Eylül 2024 Çarşamba

'Hasta tutsak Güneş Tekin serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi, ağır hasta tutsak Güneş Tekin'in durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 578'inci F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Güneş Tekin serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, hapishanelerde baskı ve hak ihlallerinin rejimin temel karakterine dönüştüğünü söyledi. Hapishanelerde işkence, kötü muamele, hak ihlalleri, tecrit, sağlık hakkı gaspı ve infaz yakmaların olağan kabul edildiğinin altını çizen Onaran, yetkililerin bu duruma göz yumduğunu belirtti.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Güneş Tekin'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Onaran, 2008'de yaralı olarak yakalanıp tutuklanan Tekin'in rahim kanseri, kronik aktif gastrit, ileri derecede reflü, tiroid ve kolit hastası olduğunu belirtti.

Tekin'in her iki bacağında ve kolunda doku kaybı ve kalıcı hareket kısıtlılığı bulunduğunu belirten Onaran, Tekin'in akciğerine saplanan metal parçası da çıkarılamadığı için ciddi akciğer sorunları yaşadığının altını çizdi.

Hapishane koşulları nedeniyle Tekin'in kansere yakalandığını söyleyen Onaran, Tekin'in sürekli ilaç kullanımı nedeniyle de bünyesinin zayıfladığına işaret etti. Onaran, "Hapishane koşullarında hastalıklarının gerektirdiği tedavi, bakım ve beslenme ihtiyaçları karşılanamadığı için sağlığı hızla bozulan ve yaşamını tehdit eder noktaya varan Tekin'in, serbest bırakılarak yeterli tedavi ve bakımın sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganları atıldı.