1 Ekim 2024 Salı

Hasta tutsak Ekim Polat'ın sağlığı gittikçe kötüleşiyor

Denizli T Tipi Hapishanesi'nde maruz kaldığı işkenceler ve tedavi hakkının engellenmesi nedeniyle ağır hasta tutsak Ekim Polat açlık grevinde. Anne İlker ve İHD Hapishane Komisyonu, Polat'ın ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çekti ve derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Ağır hasta tutsak Ekim Polat'ın Denizli T Tipi Hapishanesi'nde maruz kaldığı hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevi direnişi 6. gününde. Çok sayıda hastalığı bulunan Polat için İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Anne Songül İlker ile şube binasında basın toplantısı düzenledi.

'İTİRAFÇI BEYANLARIYLA TUTUKLANDI'
Oğlunun sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Songül İlker, Polat'ın hapishanede kaldığı 5 yıl boyunca işkence dolayısıyla genç yaşta 2 kez kalp krizi geçirdiğine işaret etti. Polat'ın hapishanede ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çeken İlker, Polat'ın tedavi hakkının hapishanede tamamıyla gasp edildiğini belirtti.

Polat'ın suçsuz olduğu halde itirafçı beyanlarıyla tutuklandığını ve cezasının hızla onandığını kaydeden İlker, Polat'ın başına gelebilecek her türlü durumdan Adalet Bakanlığı ve hapishane idaresinin sorumlu olduğunu vurguladı. İlker, hapishanelerdeki işkence politikalarının derinleştiğini dile getirerek, Polat'ın da buna karşı açlık grevinin altıncı gününde olduğunu söyledi ve Ekim Polat başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

'İŞKENCELER SAĞLIK DURUMUNU AĞIRLAŞTIRDI'
Basın metnini okuyan komisyon üyesi Meral Şahin, Polat'ın kalp ritim bozukluğu, KOAH, kemik erimesi ve hipofiz hormon dengesizliği hastası olduğunu belirtti. Polat'ın hastaneye ring aracı ile sevk, kelepeçeli muayene, çıplak arama dayatması, psikolojik şiddet ve gardiyanlarla adli tutsakların ölüm tehditlerine maruz kaldığını kaydeden Şahin, Polat'a uygulanan ağır baskı ve işkencelerle sağlık durumunun kötüleştiğini dile getirdi.

'TEDAVİ HAKKI GASP EDİLİYOR'
Şahin, hastaneye sevkler sırasında Polat'ın muayene dahi edilmediğini, gerekli tetkik tedavilerin yapılmadığını ve hapishanede kullanılması gereken ilaçların kendisine temin edilmediğini aktardı.  Şahin, şöyle devam etti: "Hasta mahpus Ekim Polat'ın tedavi hakkının engellenmesinden ve sürdürdüğü açlık grevinin sağlığına olası olumsuz etkilerinden kaygı duymaktayız. Mahpusların sağlık ve yaşam hakkını korumakla yükümlü yetkilileri,  hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlallerinin önlenmesi için göreve çağırıyoruz. Ekim Polat'a yönelik baskı ve tedavi engellerine son verilsin, sağlık ve yaşam hakkı korunsun."