30 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Dizlek sadece süt ve bisküvi ile besleniyor

540. F Oturması eyleminde Ahmet Dizlek'in durumunu aktaran insan hakkı savunucuları, Dizlek'in tedavi edilmediğini, doktorların hazırladığı beslenme programına hapishanenin uymadığını, yemek yiyemeyen Dizlek'in aşırı kilo kaybettiğini aktardı. İnsan hakları savunucuları Dizlek şahsında hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu'nun her hafta hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması için düzenlediği F Oturması'nın 540.'si Ahmet Dizlek için gerçekleşti. Şube binası önünde yapılan açıklamada, "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Ahmet Dizlek tedavi edilsin" yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları da taşındı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemin basın metnini İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut okudu. Hapishanelerin hasta tutsaklar için ölüm evine dönüştüğünü kaydeden Barut, Adalet Bakanlığı'nın ise hasta tutsakları görmezden geldiğini söyledi. 

Sağlık sorunu olmayanların hapishanelerde hastalandığını belirten Barut, "Hasta mahpuslar, erken teşhis ve yeterli tedavi sağlanarak sağlıklarına kavuşabilecekken, düzenli sağlık kontrolleri yapılmadığı, kullanmaları gereken ilaçları verilmediği, sağlıklı beslenme ve fiziki imkanlara sahip olmadıkları için, hastalıkları hızla ilerleyerek ölümcül hale gelebilmektedir. Sonuç itibariyle; tedavi edilebilir hastalıkları olan tutsaklar, hapishanelerde ölüme terk edilmektedirler" dedi.

Barut, 2016 yılında tutuklanan Ahmet Dizlek'in bir süre sonra mide rahatsızlığı yaşamaya başladığını, basit ilaçlarla durumun geçiştirildiğini ve hastaneye götürülmediğini belirtti ve şöyle devam etti: "Hastaneye sevk edilip tetkikler yapıldığında ülser olduğu söylenip yine hapishaneye geri gönderilen Dizlek'in midesindeki ağrılar her geçen gün artmış, ancak ısrarlarına rağmen hastaneye götürülmemiştir. 2020 yılında artan ağrıları sonucu yeniden hastaneye götürülen Dizlek'in, yapılan tetkiklerde midesindeki yaranın kansere dönüşüp, tüm mideyi kapladığı tespit edilmiş ve Dizlek'in ameliyat edilmesi gerektiği söylenmiştir."

Dizlek'in bilinçli ameliyat edilmediği gibi düzenli doktor kontrolüne dahi götürülmediğini ifade eden Barut, Dizlek'in doktorların ısrarı üzerine iki aylık bir takibe alındığını söyledi. Kasım 2021'de ameliyat edilen Dizlek'in, 6 gün sonra tekrar hapishaneye getirildiğini, doktorların hazırladığı beslenme programına hapishanenin uymadığını bu nedenle sadece süt ve bisküviyle beslendiğini kaydetti. 

Aşırı kilo kaybeden Dizlek'in bünyesinin zayıf düştüğüne dikkat çeken Barut, "Sağlık ve yaşam haklarının korunması  için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem, "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır sloganları atılarak bitirildi.