23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Civan Boltan serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi, dernek binası önünde gerçekleştirdiği 608. eyleminde hasta tutsak Civan Boltan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Hasta tutsakları tedavi etmeyerek, tahliyelerini engelleyerek ölüme sürükleyen iktidarın politikalarına tepkiler sürüyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu dernek binası önünde 608. eylemini gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Mukaddes Şamiloğlu, hapishanelerde ayrımcı infaz uygulamalarının devam ettiğini, politik nedenlerle tutsak edilenlere düşman hukuku uygulandığını söyledi, hasta tutsakların yaşam haklarına kast edildiğini vurguladı.

Ayrımcı politikalara işaret eden Şamiloğlu, kimi tutukluların ağır olmayan hastalıkları nedeniyle serbest bırakıldığını ancak politik tutsakların ölünce yada ölüm sırısında serbest bırakıldığına dikkat çekti.

Şamiloğlu bu duruma ilişkin şu örnekleri verdi: "Ağır hastalıkları nedeniyle yoğun bakımda tutulmakta iken durumunun daha da ağırlaşması ve iyileşme ihtimali kalmaması üzerine 6 Kasım günü tahliye kararı verilen, ardından 13 Kasım'da entübe edilen ve doktorların yaşama olasılığı vermediği Cemal Tanhan'ın durumu onlarca hasta mahpusun durumuna örnek oluşturmaktadır. Ailesi için, yoğun bakımda da olsa, henüz nefes alıp verirken Cemal Tanhan'ın yanında olabilme imkanının kıymeti tartışılamazsa da, bu uygulama mahpusun 'veda hakkı' kapsamında son günlerini yakınlarının yanında geçirmesine imkan sağlanması anlamına gelmemektedir."

Hasta tutsakların sağlık, yaşam ve geri dönülmez aşamada veda haklarının korunması için yetkilileri göreve çağıran Şamiloğlu, halen Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Civan Boltan'ın durumunu aktardı.

32 yaşındaki Civan Boltan'ın çıkan bir çatışmada patlayan bomba nedeniyle ağır yaralandığını, sol gözünün tamamen sağ gözünün yüzde 80 oranında görme yetisini kaybettiğini, sağ kolunu kaybettiğini anlatan Şamiloğlu, beyninde bulunan şarapnel parçasının yüksek hayati risk oluşturduğuna dikkat çekti. Reyno Sendromu hastalığı bulunan Boltan'ı tedavi eden doktorların "hapishanede kalamaz" raporu verdiğini hatırlatan Şamiloğlu, her zaman olduğu gibi Adli Tıp Kurumu'nun aksi yönde rapor düzenleyerek serbest bırakılmasını engellediğini söyledi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Civan Boltan'ın kardeşinin 510. F Oturması öncesinde İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonuna başvuru yaptığı bilgisini veren Şamiloğlu, babasının anlatımlarını aktardı: "Civan'ın çok hastalığı var, bunlardan biri de Reyno Sendromu. Soğuk ortamlarda damarları daralıyor, el ve ayaklarından başlayarak kanı çekiliyor, morarıyor. Soğuk ortamda daralma uzun sürdüğü için organları oksijensiz kalıyor ve zarar görüyor. Doktorları, kalorifer bulunan ortamlarda bile kendisine ayrıca soba verilmesi için rapor düzenledi. Ancak bu yapılmadığı gibi, daha sıcak yerlere örneğin; Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi sıcak illere sevk taleplerimizin hepsine red cevabı verildi. Bu sorunlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne iki başvuru yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sağlığı ile ilgili başvuruya 'tek başına kalamaz' dedi ve tek başına tutulmasını işkence olarak tanımladı ama hala tek kişilik hücrede tutuluyor. Yine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanına ölünceye kadar cezaevinde kalacağının belirtilmesini 'umut hakkı' kapsamında ihlal olarak değerlendirdi mahkeme. Bu kararlara uyulmasını talep etmekteyiz."

Baba Boltan'ın 8 Kasım günü oğlunu ziyaret ettiğini ve son durumu hakkında bilgi verdiğini söyleyen Şamiloğlu, "Babası; 'Oğlum yemek aldığı sırada gardiyanın saldırısına uğramış, eli kapıya sıkışmış ve yaralanmış. Doktora gitmesi gerektiği halde bir hafta sonra doktora çıkarılmış. Doktor darp raporu vermiş, ancak şikayet dilekçesine ilişkin herhangi bir işlem yapılmamış. Bolu'ya sürgün edildiğinden bu yana annesi 5 yıldır görüş yapamıyor. Ben 3 yıldır ilk defa görüşüne gelebildim. Oğlumun sağlığı için doktor önerisiyle bulunduğu yerde soba vb. ısıtıcı olması gerekiyor. Ne var ki bu da halen sağlanmadı. Bu nedenle sağlığı her geçen gün daha kötüye gidiyor. Oğlumun iklimi daha sıcak olduğu için Diyarbakır Hapishanesi'ne sevk edilmesi bile yararlı olabilir. Oğlumun tedavisinin engellenmesine son verilmesini ve serbest bırakılmasını istiyoruz' demiştir" diye aktardı.

Ağır hasta tutsak Civan Boltan ve tüm ağır hasta tutsaklar serbest bırakılana, sağlık ve yaşam hakları korunana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Şamiloğlu, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa davet etti.

"Hasta mahpus Civan Boltan serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" pankartlarının taşındığı eylemde, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganı atıldı.