25 Eylül 2024 Çarşamba

'Hasta tutsak Cemil İvrendi serbest bırakılsın'

F Oturumu'nun 398.'sinde hasta tutsak Cemil İvrendi'nin sağlık durumuna dikkat çeken İHD, İvrendi ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 398. F Oturumu'nda Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Cemil İvrendi'nin sağlık durumuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, hapishanelerde işkence, hakaret, kötü muamele, tedavi hakkının gaspı, iletişim yasakları, hücre cezaları, ayakta sayım gibi hak gasplarının yaşandığını belirtti.

10 Şubat 2019'da açılan Maraş Türkoğlu Hapishanesi'nde de bu hak gasplarının sıkça yaşandığını vurgulayan Acettin, şu bilgileri verdi: "Türkoğlu hapishanesine sürgün edilen mahpuslara ilk girişte çıplak arama dayatılıyor. Bunu kabul etmeyenlere işkence, darp uygulanıyor. Mahpuslar her gün hem psikolojik hem de fiziki işkencelere uğruyor, ayakta sayım dayatmasını kabul etmedikleri için koğuşlar onlarca gardiyan tarafından basılıp arama ve sayım adı altında sistemli saldırılar gerçekleştiriliyor. Ayakta duramayacak kadar hasta olan mahpuslar bile ağızları kapatılıp, elleri arkadan kelepçelenerek yerlerde sürüklenip hücrelere atılıyor. Mahpuslar ayrı hücrelere konularak eşyalarını almalarına dahi müsaade edilmiyor, aç bırakılıyor, duş dahi alamıyorlar. Hapishane idaresi bununla da yetinmeyerek mahpuslarla ilgili tutanak tutup 'bizi darp ettiniz' diye şikâyetçi oluyorlar ve mahpusları disipline sevk ediyorlar."

Bu hapishanede bulunan hasta tutsak Cemil İvrendi'nin durumuna dikkat çeken Acettin, 1994 yılından beri, 25 yıldır tutsak olan İvrendi'nin çok sayıda hastalıkla yaşamını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Acettin, "İvrendi 2002 yılında açık kalp ameliyatı olmuş ve bundan sonra kendisine sürekli kullanması için verilen kan sulandırıcı ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaya başlamıştır" dedi.

İvrendi'nin 2017 yılında çok şiddetli kanamalar nedeniyle önce Eskişehir Devlet Hastanesine sonra da Gazi Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldüğünü, ancak tedavi edilmediğini aktaran Acettin, şöyle devam etti: "26 Şubat 2018'de durumu ağırlaşınca Mersin Devlet hastanesine yatırılan Cemil İvrendi ameliyat edilmiş ailesinin refakat etmesine yine izin verilmemiştin Cemil İvrendi'nin kalp ilaçları nedeniyle yaşadığı sorunları sadece makat bölgesi ile sınırlı kalmamış, çürük dişlerin çekilmesi için tam on yıl beklemek zorunda bırakılmıştır. Kalp, yüksek tansiyon ve kolesterol, sağ böbreğinde taş, sol gözünde sürekli artan görme kaybı ve yaklaşık on yıldır sürekli kanayan yaralarla artık ayakta durmakta bile zorlanmaktadır."

İnsan hakları savunucuları olarak Cemil İvrendi ve bütün ağır hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini kaydeden Acettin, "Bulunduğumuz her alanda insan haklarını, demokrasiyi ve insanca yaşamı savunmaya, hasta mahpusların sesi olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

Eylemde, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.