30 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Bülbül'ün durumuna dikkat çekildi

Hasta tutsak Nurullah Bülbül'ün tedavisi önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tutsakların yaşadığı sorunlar giderilene kadar mücadele edeceğini kaydetti. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için düzenlediği eylem 304. haftasında.

Covid-19 salgını nedeniyle yazılı yapılan açıklamada Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Nurullah Bülbül'ün yolladığı mektup aktarıldı. 1975 doğumlu olan Nurullah Bülbül'ün 2016 yılından bu yana tutuklu olarak yargılandığı belirtilen açıklamada, "Küçük yaşlarda kalp romatizması geçirmiş ve bu hastalık ilerleyen yaşlarında değişik şekillerde nüksetmiştir. Cezaevine girmeden önce kontrolleri normal bir şekilde yapıldığından büyük problemler yaşamamıştır. Cezaevine girdikten sonraki 7-8 aylık süreçte de önemli bir problem meydana gelmemiştir. Daha sonra ara sıra acile kaldırılmaya başlamış, Kasım 2018'den itibaren süreklileşmiş ve bir daha da düzelememiştir" denildi.

Açıklamada, Bülbül'ün hastalıkları şöyle sıralandı: "Kalpte mitral kapak darlığı, kalpte kaçak (üfürüm), yüksek nabız (taşikardi) ve ritim bozukluğu, iltihaplı romatizma, hipertansiyon ve yüksek kolestrol, böbrek rahatsızlığı ve taş düşümü, ayak parmaklarında kireçlenme ve kemik büyümesi bulunmaktadır. Ayrıca yaşamış olduğu sorunlardan kaynaklı olarak da psikolojik rahatsızlıkları da meydana gelmiştir. Hastalıkları nedeniyle çeşitli ilaçlar kullanmasına rağmen durumunda bir düzelme meydana gelmemektedir. Hatta kullandığı ilaçların yüksek nabzı baskılamada yetersiz kaldığını, hastaneye her gidişinde farklı bir ilacın denendiğini, doktor seçme ve kendi doktoruna muayene imkanı olmadığını, her seferinde farklı bir doktora muayene olduğunu aktarmıştır."

Bülbül'ün ciddi olan ve hayati risk teşkil eden hastalık ve kullandığı ilaçlardan kaynaklı heyet raporu alınması için başvuruda bulunmasına rağmen talebinin karşılanmadığı kaydedilen açıklamada, hapishane ortamının sağlık sorunlarını olumsuz etkilediği belirtildi. 

Nurullah Bülbül'ün acil olarak tam teşekküllü bir hastanede tedavisinin yapılması, tetkik ve tedavilerinin aksatılmaması, hapishanede kalamayacak durumda olduğuna dair heyet raporunun alınabilmesi için hastane sevklerinin yapılması ve dışarıda ailesinin yanında tedavisi yapılacak şekilde infazının ertelenmesini isteyen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, "Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.