25 Eylül 2024 Çarşamba

Hasta tutsak Aydoğan'ın cenaze töreni de taziyesi de engellendi

Böbreğindeki tümör nedeniyle 10 gün içinde 4 kez ameliyat olan ve yaşamını yitiren hasta tutsak Emine Aslan Aydoğan'ın, cenaze töreni engellendi. Cenaze nakil aracı ve tabut verilmeyen Aydoğan'ın töreni için mezarlığa gelen imam da polisler tarafından "korkutularak" geri gönderildi. Kızıltepe Belediyesi de taziye evini açmadı.

Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutsak Emine Aslan Aydoğan'ın cenaze töreni engellendi.

HDP Viranşehir ilçe yöneticiliği yaptığı 2018 yılında, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 8 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılan Aydoğan, 16 ay boyunca tutuklu oluduğu hapishanesinde görme sorunu, safra kesesi rahatsızlığı ve böbrek tümörü gibi hastalıklarla mücadele etti. Ailesinin, tahliyesi için yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı.

Böbreğindeki tümör nedeniyle 10 gün içinde 4 kez ameliyat edilen Aydoğan, kaldırıldığı hastanede, 10 gün sonra yaşamını yitirdi.

Urfa Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Aydoğan'ın naaşı, otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından alınarak Viranşehir'e götüreleceği duyurulmuştu. 

Ancak Emine Aslan Aydoğan'ın cenaze törenine yönelik birçok engel çıkarıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Aydoğan'ın ailesiyle yaptıkları görüşme sonucunda elde ettikleri bilgileri paylaştı.

CEZANE NAKİL ARACI VE TABUT VERİLMEDİ
HDP milletvekillerin verdiği bilgiler şöyle: "Aydoğan yaşamını yitirdiğinde Hilvan Devlet Hastanesi'nden ambulansla Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Burada cenaze yıkanıyor. Viranşehir Belediyesi'nden cenaze nakil aracı ve tabut isteniyor. İkisi de verilmiyor. Cenaze nakil aracının bir köyde olduğu ve arıza yaptığı ve sadece bu aracın olduğu iddia ediliyor. Aile bunun üzerine kendi imkanlarıyla bir camiden tabut buluyor. Cenaze tabuta kondukdan sonra yine ailenin kendi imkanlarıyla bir pikaba konularak mezarlığa getiriliyor. 

İMAM POLİS BASKISI NEDENİYLE GÖREVİNİ YAPAMADI
Mezarlığa çağrılan imam, polislerin girişte yaptığı kimlik kontrolü ve konuşmadan dolayı çekiniyor ve mezarlıktan ayrılıyor. Bunun üzerine mezarlıkta bulunan ve Aydoğan'ın birinci dereceden akrabalarından biri, dini vecibeleri yerine getiriyor ve cezane defnediliyor. 

KAYYUM TAZİYE EVİNE İZİN VERMEDİ
Emine Aslan Aydoğan'ın Mardin Kızıltepeli olmasından kaynaklı aile Kızıltepe'de de taziye kurmak istiyor ancak kayyumla gasp edilen Kızıltepe Belediyesi'nden talep edilen taziye evi de kentteki eylem, gösteri ve açıklamalara dönük yasaklamalar gerekçe gösterilerek aileye verilmiyor.