23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Akbaba'nın tahliyesi 9 aydır engelleniyor

F Oturmasının 640. haftasında hasta ve yaşlı tutsak Yusuf Akbaba'nın durumu kamuoyuyla paylaşıldı ve tedavisinin önündeki engelin derhal kaldırılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonunun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle düzenlediği F Oturmasının 610.'su Yusuf Akbaba için gerçekleşti.

"Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Yusuf Akbaba serbest bırakılsın" pankartları ve hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemin metnini Mehmet Acettin okudu. 59 yaşındaki Yusuf Akbaba'nın ileri derecede diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastası olup, bu hastalıklarına bağlı ciddi görme kaybı yaşadığını, iyileşmeyen yaralar nedeniyle ayaklarının üzerine basamadığını ve zorlukla yürüdüğünü belirten Acettin, "Akbaba, kişisel bakımı ve günlük hayatını devam ettirebilmek için dahi yardıma ihtiyaç duymasına ve her an kalp krizi geçirme riski bulunmasına rağmen tek kişilik bir hücrede tutulmakta, cezasını tamamladığı halde 9 aydır tahliyesi engellenmektedir" dedi.

Acettin, "Yeğeninin verdiği bilgiye göre; Adli suçlardan mahkum edilmiş mahpuslarla aynı bölümde tek kişilik bir hücrede tutulan Yusuf Akbaba ağır hasta. Kalp krizi riskine ve tek başına temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına rağmen tek başına tutuluyor. Şeker hastası olması nedeniyle ayaklarında iyileşmeyen yaralar var ve bu nedenle yürümekte zorlanıyor. Yüksek tansiyon hastası ama raporlu ilacı dahi verilmiyor. Doktoru belirttiği halde diyet yemekleri verilmiyor. Hapishanede keyfi hücre aramaları, yasaklar, kısıtlamalara maruz bırakılıyor. Hastane sevkleri ciddi bir sorun. Acil durumlarda bile çoğunlukla hastaneye götürülmüyor,  götürüldüğü durumlarda ise reçete edilen ilaçları tam olarak verilmiyor. Yusuf Akbaba ekim ayında gönderdiği mektubunda kendi durumunu şöyle aktarmıştır: ‘Tansiyonum çıkıyor, ilacım verilmiyor ve adli mahpuslarla aynı bölümde tutuluyorum. Gardiyanlar, adli mahpusları bana karşı kışkırtıyor, sürekli ölüm tehditlerinde bulunuyorlar. Ve tahliyemi 9 aydır kasıtlı bir şekilde engelliyorlar.' Tutuklanmasının ardından gelişen ağır hastalıkları ile mücadele ederken tedavi yerine İzmir, Bursa, Siirt, Bolu, Ankara, Kırklareli, Eskişehir,  Denizli hapishanelerine sürgün edilerek tedavisi engellenen, infaz erteleme talepleri reddedilen Akbaba,  3o yıllık cezasını tamamladığı halde 9 aydır tahliyesi engellenerek adeta ölüme mahkum edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Yusuf Akbaba serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.