25 Eylül 2024 Çarşamba

Hasta tutsak Abdulvahap Kavak'ın tahliyesi istendi

Bolu F Tipi Hapishanesinde tutsak Abdulvahap Kavak'ın sağlık durumuna dikkat çekilen 450. "hasta mahpuslara özgürlük" eyleminde "Hapiste kalamayacak durumda olması nedeniyle bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" çağrısı yapıldı. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tahliyelerinin önündeki engellerin kaldırılması için 450. kez bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde gerçekleşen eylemde, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. 

Bolu F Tipi Hapishanesinde tutsak Abdulvahap Kavak'ın sağlık durumuna dikkat çekilen açıklamada, Kavak'ın kalp, tansiyon, kolesterol, astım, alerji, ülseratif kolit, romatizma, boğazda nodul, demir ve kalsiyum eksikliği gibi kronomik rahatsızlıkları aktarıldı. Hastalıklarla ilgili raporlarının olmasına rağmen talebi olmadan 12 Ocak 2023 tarihinde Kavak'ın odasının değiştirildiği ve getirildiği oda güneş görmediği için hem soğuk hem de rutubet ve yosun tuttuğu belirtildi. Açıklamada, "Ocak ayının sonunda bir hafta boyunca yataktan çıkamayacak kadar rahatsızlanmasına rağmen doktora götürülmemiş, sonraki hafta yine talep etmesine rağmen müdahale edilmemiştir. 01 Şubat 2023 tarihinde revir görevlileri gelip Covid-19 için testi için numune almış, 02 Şubat 2023'te başka bir hastalıktan kaynaklı hastaneye götürülmüş, hastane dönüşü Covid-19'a yakalandığı söylenmiştir. Kalp, tansiyon, astım gibi kronik rahatsızlıkları nedeniyle ilaç talebinde bulunmuş, ilaç verilemeyeceği söylenmiş, 03 Şubat 2023 tarihinde Savcılığa ve İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe yazması üzerine biraz B Vitamini, biraz C vitamini ve Coraspin verilmiştir" denildi.

Gözünde katarakt bulunan Kavak'ın göz ameliyatı olması ve mercek takılması gerektiğinden üçlü özelliğe sahip merceği tercih ettiği aktarılan açıklamada, "Bu özellikte merceği devlet karşılamadığı için ailesi vasıtasıyla teminini sağlamış, ilgili firma merceği bir ay önce götürüp hastaneye teslim etmiştir. 1 aydır cezaevi idaresine sözlü ve dilekçe ile ameliyat için randevu alınması gerektiğini söylemiştir. Randevu alınıp alınmadığı konusunda bugüne kadar kendisine bir cevap verilmemiştir. Sürenin uzatılması, zamana yayılması nedeniyle alınan lensin artık kullanamayacağı durum olduğunu, çünkü her geçen gün göz numarası ve dolayısıyla da merceğin numarasının değiştiğini, ameliyatın zamana yayılmasının tedavisinin engellenmesi anlamına geldiğini aktarmıştır" denildi. 

Kavak'ın kalp ve boğazındaki nodül nedeniyle kontrollerinin üzerinden aylar geçmesine rağmen hastaneye götürülmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Ulseratif kolit kontrolünün üzerinden nerdeyse 3 yıl geçmiştir. Kronik rahatsızlıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanmak durumunda ancak revire doktorun genellikle Salı günü gelmesi ile Çarşamba Perşembe günü ilacı bitince yazılmıyor ve bir sonraki haftaya kalıyor. Kronik rahatsirliği nedeniyle çok sayıda ilaç kullandığını, ilaçların farklı zamanda bittiğini, böyle olunca nerdeyse her hafta dilekçe vererek ilaç istediğini aktarmıştır. Odası değiştiğinden bu yana sürekli hasta olduğunu, nefes almakta zorlandığını, yanında sigara içen bir arkadaşı olduğunu ve bunun da astım alerji ve kalp üzerinde sıkıntı yarattığını, acil olarak güneş gören bir odaya geçmesi gerektiğini de aktarmıştır. Abdulvahap Kavak'ın ayrıca İdare ve Gözlem Kurulu Kararıyla tahliyesi de engellenmiştir" ifadeleri yer aldı.

Kavak'ın güneş gören bir odaya alınmasını ve tedavisinin önündeki engellerin kaldırması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Hapiste kalamayacak durumda olması nedeniyle bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" çağrısı yapıldı.