30 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsa Özgür Azad İnci için soru önergesi

HDP Milletvekili Turan, müebbet hükümlüsü ve şizofren hastası olan Özgür Azad İnci'nin sağlık durumunu Meclis gündemine taşıdı. Turan, İnci'nin ruh ve bilinç sağlığının yerinde olmadığını vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle Osmaniye Hapishanesindeki hasta tutsak Özgür Azad İnci'nin sağlık durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Turan, müebbet hükümlüsü olarak 21 yıldır tutsak olan İnci'nin, dört yıldır Osmaniye 2 Nolu T Tipi hapishanesinde kaldığını kaydetti. Turan, "Özgür Azad İnci, şizofren hastalığı nedeniyle cezaevinde kalması elverişli olmamasına rağmen hala cezaevinde tutulmaktadır. Bu durumun da ötesinde Özgür Azad İnci'nin hastalığına iyi gelen ve 12 yıldır kullandığı 'Solian' isimli ilaç iki aydır piyasadan kaldırıldığı gerekçesiyle İnci'ye verilmemektedir. Özgür Azad'a 'solian' ilaç yerine başka bir ilaç verilmiş ve bu ilaç Özgür Azad'ın beyin fonksiyonlarını düzeltmek bir yana ruh sağlığını ciddi derecede bozmuştur. İnci ailesi, 'Solian' ilacın piyasadan kaldırılmadığını öğrenmiştir. Aile, evlatları ile yaptıkları görüşmede Özgür Azad İnci'nin ruh ve bilinç sağlığının yerinde olmadığına tanıklık etmiş bu durumdan endişe etmiştir" dedi.

İnci'nin kapalı görüşte ailesine verdiği bilgileri aktaran Turan, uyuyamadığını, koğuş arkadaşlarını hatırlayamadığını, hangi hapishanede olduğunu bilmediğini, her gün gardiyan ve insanlar tarafından saldırıya uğradığını ve farklı olumsuz durumlarda halüsinasyonu andıran beyanlarda bulunduğunu belirtti.

Türk Ceza Kanunu'na göre Özgür Azad İnci'nin "algılama" ve "irade" yetenekleri olmadığı halde hapishanede tutulmasının hiçbir gerekçesinin olmadığının altını çizen HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

"Özgür Azad İnci'nin şizofreni hastalığı olmasına rağmen cezaevinde tutulmasının gerekçeleri nelerdir?

Bakanlığınız tarafından TCK'nin 32. Maddesini uygulamak amacıyla Özgür Azad İnci'nin tahliyesi için girişimler olacak mıdır?

Özgür Azad İnci'nin SOLİAN marka ilacının piyasadan kaldırıldığı iddiasıyla verilmemesinin nedenleri nelerdir?

Osmaniye Cezaevi son yıllarda insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmektedir. Özgür Azad İnci'nin şizofreni hastalığı bilinmesine rağmen cezaevi yönetimi tarafından kişinin sağlığını bozacak şekilde davranıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise Bakanlığınız tarafından Osmaniye Cezaevi'nde inceleme yapılacak mıdır?"