28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta kadın tutsaklar serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 8 Mart dolayısıyla hasta kadın tutsakların sağlık durumuna dikkat çekti. Komisyon, Sıti Gören, Gülistan Abdo, Dicle Bozan ve Fatma Özbay başta olmak üzere hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 415. F Oturumu'nda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla hasta tutsak kadınların durumuna dikkat çekti ve serbest bırakılmasını istedi.

İHD Şube binası önünde yapılan eyleme HDP Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

Açıklamayı okuyan Meral Şahin Nergis, hasta tutsak Nahice Türemiş'in dün serbest bırakıldığını hatırlattı. Sincan Hapishanesi'nde Aysel Koç'un yaşamını yitirdiğini de anımsatan Nergis, epilepsi hastası olan Koç'un kendi yaşamını yitirdiği yönünde bilgi verildiğini ancak kesin bilginin otopsiden sonra alınacağını söyledi.

2018 verilerine göre 10.208 kadının tutsak olduğunu açıklayan Nergis, İHD verilerine göre hapishanelerde 1333 hasta tutsağın bulunduğunu söyledi. Kadın tutsakların özellikle de hasta kadın tutsakların sağlık hakkına erişiminin işkenceye dönüştürüldüğüne dikkat çeken Nergis, kelepçeli muayene, hastane gidiş gelişlerinde çıplak arama dayatıldığını ifade etti.

Nergis, 8 Mart dolayısıyla sağlık durumuna dikkat çektiği hasta tutsaklar şöyle:

Sıti Gören: Van T Tipi Hapishanesi'nde, 70 yaşında, her iki kolunda platin var. Ayrıca şeker ve tansiyon hastası. Hapishane koşullarında bulunduğu her gün sağlık problemleri artıyor. Diğer hasta mahpuslara yapıldığı gibi Sıti Gören'de sağlık hakkı ihlal edilerek yaşamı tehdit ediliyor.

Gülistan Abdo: 1994 yılında tutuklandı, Gebze M Tipi Hapishanesi'nde. Abdo'nun bacağında bulunan yara yılarca tedavi edilmedi. Sol bacağı dizinden kesilerek protez takıldı. Abdo protezle yaşamını idame ettirmede büyük zorluk yaşıyor. Abdo'nun protezi pillerle çalışıyor ve sık sık yenilenmesi gerekiyor. Bu ihtiyacı karşılanmıyor.

Dicle Bozan: Bağırsakları dışarıda yaşamaya çalışan bir hasta mahpus. Uzun süre hastaneye götürülmediğini kendisi ifade ediyor. Menemen R Tipi Hapishanesi'nden Elazığ Hapishanesi'ne açlık grevindeyken sürgün edilen Bozan'a ameliyat olduktan sonra tek kalacağı söylendi. Kalp sorunu da olan Bozan'a böyle bir dayatma "ölürsen öl demekten" farksızdır.

Fatma Özbay: Erzurum Kadın Kapalı Hapishanesi'nden Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sürgün sevk edilen ve 22 yıldır hapiste olan bir mahpustur. Özbay'a üçüncü derece kanser teşhisi konmuştur. Ameliyatla bir memesi alınan Özbay'ın yanına hastanedeyken bir refakatçi verilmediği gibi ameliyattan 9 gün sonra hapishaneye geri götürüldü. Özbay'ın ilaçları dahi kamuoyu baskısı ile veriliyor. Kısacası Özbay'ın tedavi hakkı engelleniyor."

Sadece bu isimler değil, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen Nergis, bunun için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Nergis, komisyon adına hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm tutsak kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü de kutladı.

2,5 YILI KALAN ENGİN AYDINALP SERBEST BIRAKILSIN
Ankara'da Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, 287. eyleminde Samsun Bafra T Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan Engin Aydınalp'in durumunu gündeme taşıdı. Aysel Koç'un hatırlatıldığı açıklamada "Bu hafta Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde kalan hasta mahpus Aysel Koç’un yaşamına son verdiği bilgisi ile ağır hak ihlallerinin insan yaşamına nasıl kastettiğine bir kez daha tanık olduk. Ölümünde hak ihlalleri ve idarenin ağır ihmalleri bulunmaktadır. Aysel Koç adeta ölüme sürüklenmiştir" ifadelerine yer verildi.

28 yıldır hapishanede bulunan Aydınalp, çocukken geçirdiği omirilik kanseri tutsaklığının 15 yılı sonrasında tekrar nüksettiği belirtilen açıklamada, hastane sürecine ilişkin bilgi verildi. 2,5 yıl cezası kaldığı belirtilen açıklamada, "Ameliyat bölgesi çok riskli olduğundan ve ameliyatın felç kalmakla sonuçlanacağı doktorlar tarafından belirtilmiş ancak içeride de durumu her gün ağırlaşmakta ve yürüyemez, kendi işlerini kendisi yapamaz hale gelmektedir. Zaten cezaevinde çok az bir süresi kalmış olan mahpusun dışarıda ailesinin yanında tedavisinin yapılması için infazının ertelenmesi ya da tahliye edilmesi acil olarak gerekmektedir. Aksi durumda cezaevinde felç kalmakla sonuçlanacaktır. Bu durum telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açmadan mahpus derhal serbest bırakılmalıdır" denildi.