25 Eylül 2024 Çarşamba

Haseke ve Dirbesiye’de şehitler anıldı

Kasım şehitler ayı nedeniyle Rojava'nın Haseke ve Dirbesiye kentlerinde anmalar düzenlendi

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarından kaynaklı zorla göç etmek zorunda kalan Serekaniyeli ailelerinin de katılımıyla Haseke’de Kasım şehitler ayı dolayısıyla anma gerçekleştirildi.

Devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başlayan anmada ilk sözü Devrimci Komünist Hareket üyesi Metin Serekaniye aldı.

Kasım ayının komünistler bakımından çok önemli bir ay olduğunu belirten Metin Serekaniye, "Erdal Balcı yoldaşın şehit düşmesi ile birlikte partimiz bu ayı Kasım şehitler ayı olarak ilan etti" dedi. Erdal Balcı'nın mücadelesine dikkat çeken Metin Serekaniye, Serekaniye’de Türk devleti ve çeteleri tarafından uğradığı suikast sonucu katledilen MLKP MK üyesi ve Rojava Temsilcisi Baran Serhat’ı andı.

Metin Serekaniye şöyle konuştu: "Baran Serhat yoldaş sürekli çocuklarını geleceği için bu devrimin büyütülmesi gerektiğini söylüyordu. Mazlum Doğan ise 'Ölümü ölümle yeneceğim' dedi. Şehitlerimizin tek ortak noktası halkları ve partinin direnişini büyütmekti. Onlar bu halk için ölümü göze alarak en önde direndiler. Bizlerde onlara layık olmalıyız ve onların mücadelesini büyütmeliyiz."

Serekaniye’den işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırısı nedeniyle göç etmek zorunda kalan Cemil Seydo da anmada söz aldı. Cemil Seydo, "Şehitler bizim işaret fişeklerimizdir. Tıpkı Serekaniye’de ölümsüzleşen savaşçılarımız gibi, onlar sürekli yaşamın her anında bize yol gösterecekler. Serekaniye’de son ana kadar direnişi büyüten savaşçılar, şehitlere bağlılıklarını bir kez daha ortaya koydular. Her bir savaşçı son ana kadar Serekaniye’de şehitlere bağlılıklarını gösterdiler" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) üyesi Doğa Sarin de, Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu belirtti ve ekledi: "Biz Rojava’da kadın devrimini inşa ettik. Devrimimizi savunuyoruz. Her yerde halk ayaklanmaları var. Bütün dünya halkları Rojava’da ortaya çıkan devrimci durumu kendilerine örnek alarak yeniden ayaklanmalar sürecine başladılar. Kadınlar her yerde özgür yaşamı kurmak için sokaklara çıkıyor. Bugün bu gerçekleştirilen işgal saldırıları bizim ortaya çıkardığımız özgür yaşama yönelik saldırılardır. Biz kadınlar ve gençler olarak bu devrimin savunmasında yerimizi alarak kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız."

Türk devleti ve çetelerinin saldırısı altındaki Dirbesiye’de de SYPG’liler anma gerçekleştirdi. Anmada yapılan konuşmalarda, işgalcilere karşı şehitlerin izinden yürünerek direnileceği vurgulandı. Rojava şehitlerinin kendilerine yol gösterdiğine dikkat çeken konuşmacılar, "Şehitlerimizin anılarına bağlı kalacağız" dedi.  Anma, şiir ve dengbejlerin söylediği türküler ile sona erdi.