1 Ekim 2024 Salı

'Hapishanelerdeki zulme herkes ses çıkarmalı'

İzmir ve Diyarbakır'da hasta tutsak yakınlarının başlattıkları Adalet Nöbetleri sürüyor. Tutsak yakınları, hapishanelerde derinleşen katliam ve tecrit politikalarına dikkat çekerek hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının hapishanelerdeki hak ihlallerine karşı başlattığı Adalet Nöbetleri, İzmir ve Diyarbakır'da devam ediyor.

İZMİR
İzmir'de Adalet Nöbeti Buca Kırıklar Hapishanesi önünde sürdü. Hapishane önünde bir araya gelen aileler "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" yazılı önlükler giyerek sık sık "Bijî berxwedana zindana" sloganı attı. Eyleme çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Eylemde konuşan HDP Buca İlçe Eşbaşkanı Nurşen Ataman, hapishanelerdeki baskı ve zulmün arttığını belirterek, tutsaklara sahip çıkacaklarının sözünü verdi. Ataman, hapishanelerdeki zulme herkesin ses çıkarması gerektiğini vurguladı.
 
HDK İzmir İl Eşsözcüsü Sabri Gül, devletin hapishanelerde yürüttüğü tecrit politikasının İmralı Hapishanesi'nden bütün topluma yayıldığını ve toplumu esir almaya çalıştığını söyledi.

Hasta tutsaklara dönük katliam politikalarına tepki gösteren Gül, HDK olarak tutsak ailelerinin yanında olduklarını vurguladı. Gül, "Türkiye'deki baskı ve hak ihlallerinden kaynaklı zindanlarda tutsak arkadaşlarımız açlık grevlerine başvuruyor. Cezaevlerinde hak ihlalleri artarak devam ediyor. Tutukluların infazları yakılıyor, tedavileri sağlanmıyor. Bu antidemokratik uygulamalar son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
Tutsak yakınlarının Diyarbakır'da sürdürdüğü Adalet Nöbeti Diyarbakır Adli Tıp Kurumu önünde devam etti. Nöbete, çok sayıda tutsak yakını, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
 
Nöbette konuşan hasta tutsak yakını Herdem Merwanî, taleplerinin derhal yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Merwanî, şöyle devam etti: "Tutsak aileleri olarak 7 aydır nöbet tutuyoruz. Ancak 7 aydır burada olmamıza rağmen hala taleplerimiz yerine getirilmedi. Günlerdir bıkmadan ve yorulmadan taleplerimizi dile getiriyoruz ve dile getirmekten de asla bıkmayacağız. Taleplerimiz yerine getirilene kadar burada olmaya devam edeceğiz ve eylemimizi başarıyla sonuçlandıracağız."
 
Eylem, tutsak yakınlarının "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla son buldu.