23 Eylül 2024 Pazartesi

Hapishanelerde hak ihlalleri derinleşerek sürüyor

Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar koğuşlarına her gün baskın düzenlendiğini dile getirirken, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 7 tutsağın infazı yakıldı.

Hapishanelerde tecrit, işkence ve hak ihlalleri her geçen gün derinleşerek devam ediyor. Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar koğuşlarına her gün baskın düzenlendiğini ve eşyaların kullanılamaz hale getirildiğini söyledi. Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde ise 7 tutsağın tahliyesi, "pişmanlık" dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle 6'şar ay ertelendi.

PATNOS'TA KOĞUŞLARA HER GÜN BASKIN
Ağrı'nın Patnos ilçesinde L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Çekdar Ödüngit, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Ödüngit'in kardeşi Hevidar Ödüngit, ağabeyinin her gün koğuşlarına baskın düzenlendiğini aktardığını söyledi. Baskında kitapların ve eşyaların dağıtıldığını kaydeden Ödüngit, ağabeyinin "Birçok eşyamızı aldılar, diğerlerini kullanılamaz hale getirdiler" dediğini paylaştı.

Ağabeyinin "Patnos Cezaevi'nde hasta tutsakları zamanında hastaneye götürmüyorlar. Götürdükleri zaman da zorluk çıkarıyorlar. Bu durumdan dolayı bazen hastaneye gitmek istemiyorlar" dediğini aktaran Ödüngit, "Dört duvar arasında olanların sesine ses olmalıyız. Mücadeleyle yapılan hukuksuzluklar son bulabilir" dedi.

EREĞLİ YÜKSEK GÜVENLİKLİ'DE 7 TUTSAĞIN İNFAZI YAKILDI
Mersin'de 2015 yılında gözaltına alındıktan sonra "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Mehmet Zahit Bayar'a 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bayar, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde 14 Kasım 2023 tarihinde infazını tamamladı. Ancak İdare Gözlem Kurulu tarafından "pişmanlık" dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle tahliyesi 6 ay ertelendi. Bayar ile birlikte aynı hapishanede bulunan ve isimleri öğrenilemeyen 6 tutsağın da tahliyelerinin "pişmanlık" dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle 6 ay ertelendiği belirtildi.