30 Eylül 2024 Pazartesi

'Hapishanedeki işkencelere sessiz kalmayacağız'

Van'da bulunan Sanat Sokağı'ndan seslenen çok sayıda demokratik kitle örgütü, devletin hapishanelere dönük işkence ve katliam politikalarını teşhir ederek, hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Van Demokrasi Platformu, hapishanelerde yaşanan tecrit, işkence ve katliam politikalarına karşı Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. "Hasta tutsaklara özgürlük" pankartı açılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan Işık, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), TJA, TUHAY-DER ve çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Eşbaşkanı Adil Koçak, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin toplumun her kesimine yayıldığını vurguladı. "Sayın Öcalan'ın maruz kaldığı ağırlaştırılmış tecrit halinin yansıması olarak toplum her yönü ile derin bir kriz halini yaşamaktadır" diyen Koçak, krizin hapishanelerde yoğunlaştığını kaydetti.

Fiili idam cezalarının hapishanelerde uygulandığını belirten Koçak, "Hukuksuzluk halinin en yoğun yaşandığı alanların başında gelen cezaevleri, Covid, OHAL gibi gerekçelerle birer işkence merkezine dönüşmüş durumda. Her yönü ile derin krizler yaşayan hükümet, ahlak ve vicdandan yoksun politikalarının yaratmış olduğu enkazı gündemden düşürmek için neredeyse her gün cezaevlerinden bir cenazenin çıkmasına sebep olmaktadır" dedi.
 
Tutsakların infazlarının keyfi gerekçelerle yakıldığını ve tutsakların sosyal, kültürel, hukuki her türlü hakkının gasp edildiğini dile getiren Koçak, sağlık hakkına dönük saldırılara dikkat çekti. Hasta tutsaklara dönük çıplak arama ve kelepçe dayatmalarına işaret eden Koçak, hastane raporlarına rağmen siyasallaşmış ATK tarafından hasta tutsakların tahliyesinin engellendiğine dikkat çekti.

8 ayda hapishanelerden 43 cenaze çıktığını hatırlatan Koçak, şöyle devam etti: "Düşmanca yürütülen cezaevi politikalarının sonucu olarak, özellikle son bir hafta içerisinde hayatını kaybeden ağır hasta tutsaklar İbrahim Yıldırım, Mehmet Candemir ve Bazo Yılmaz cezaevleri işkence sistemini tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermektedir. Cezaevlerinde yaşanılan hiçbir ölüm doğal ölüm değildir. Bu ölümlerin sorumluları halkımızın ve bizlerin vicdanlarında çoktan mahkûm oldukları gibi er veya geç hukuk önünde hesap vereceklerdir."

Hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılması ve hak gasplarının sona ermesi çağrısında bulunan Koçak, ölümlere, zulümlere ve işkencelere karşı asla sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

Eylem, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bijî berxadana zindana" sloganlarıyla sona erdi.