30 Eylül 2024 Pazartesi

Hapishane önünden iktidara seslendiler: Ölümcül düşmanlığınızdan vazgeçin

Hasta tutsak Aysel Tuğluk'un tüm uyarılara rağmen ısrarla savunma vermeye zorlanmasının iktidarın hasta tutsaklar üzerindeki ölüm politikasının son örneği olduğunu kaydeden İzmir Hasta Mahpuslar ve Aysel Tuğluk'a Özgürlük Platformu, Kırıklar Hapishanesi önünden iktidara seslendi ve "Ölümcül düşmanlığınızdan vazgeçin" dedi. 

İzmir Hasta Mahpuslar ve Aysel Tuğluk' a Özgürlük Platformu, Buca'da bulunan Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde açıklama yaptı. "Hasta mahpusların sesi, gözü, kulağıyız" yazılı pankartın açıldığı eylemde hasta tutsak Tuğluk'un fotoğrafları taşındı. 

Basın metnini okuyan Hanife Zengin, hasta tutsaklara dönük tüm ayrımcı uygulamaların hapishanelerden cenazelerin çıkmasına neden olduğunu, iktidarın başta Kürt tutsaklar olmak üzere hasta tutsakların yaşam haklarını elinden aldığını kaydetti. 

İlerleyen hastalığı nedeniyle basit gündelik işlerini dahi tek başına yapamayan, yaşamsal gereksinimlerini karşılayamayan, üstelik cümle dahi kuramadığı halde savunma vermeye zorlanan  Aysel Tuğluk'un tahliye edilmemesinin iktidarın hasta tutsakları ölüme gönderme konusundaki ısrarının en somut örneği olduğunu kaydeden Zengin, şöyle devam etti: "Çeşitli demokratik kitle örgütleri, gerek sokakta gerekse sosyal medyada isim isim sağlık durumlarını paylaşmak ve tahliyelerini talep etmek üzere yürüttüğü kampanyalarla hasta mahpusların sesini duyurmaya çabalamaktır. Hasta mahpusların yakınları ise bu sürecin bizzat özneleridir. Mücadeleleri tarihe bir demokrasi ve insan hakları dersi olarak kaydedilmektedir.

Bizler de bu tedavi edilme ve yaşam hakkı mücadelesinin bir parçası olarak bir kez daha siyasi iktidara sesleniyoruz; ölümcül düşmanlığınızdan vazgeçin! Ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmeliklere uygun davranın! Hasta mahpusları tahliye edin! Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verin! Ölümleri durdurun!"

Eylem, "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Aysel Tuğluk yalnız değildir" sloganlarıyla sona erdi.