22 Eylül 2024 Pazar

Halklar bahçesi Mardin'in ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı

Mardin'in ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı. DEM Parti Milletvekili George Aslan, Kürt halkına ve diline yönelik inkar siyasetine dikkat çekti, "Kendi irademize sahip çıkmalıyız" çağrısında bulundu.

Mardin'in Savur, Mazıdağı, Dargeçik ve Derik ilçelerinde yapılan kutlamalarda, 31 Mart seçimlerinde halkın gasp edilen iradesine sahip çıkacağı vurgulandı. Newroz kutlamalarında beyaz güvercinler uçuruldu.

SAVUR
Newroz kutlaması için Sürgücü köy meydanında bir araya gelen binlerce kişi, Newroz ateşini "Bijî Newroz" ve "Bijî serok Apo" sloganları atarak yaktı.

DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları Hatice Öncü ve Selahattin Önder ile DEM Parti Mardin İl Eşbaşkanı Mehdi Tunç'un ardından DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan söz aldı. Kürt halkının ve onun değerlerinden olan Newrozun inkar edilmek istenmesine tepki gösteren Aslan, Newroz üzerinde uygulanan asimilasyon politikasına dikkat çekti, "İrademize, kültürümüze sahip çıkmalıyız" çağrısında bulundu.

Kutlama, Ribab ve yerel sanatçıların şarkıları ve çekilen halaylarla sona erdi.

MAZIDAĞI
Eski Hamam alanında gerçekleştirilen Newroz kutlamasında DEM Parti Mazıdağı Eşbaşkan adayları Kudret Uçuk ve Hamdin Demir barış güvercinleri uçurdu.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

Söz alan DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Kudret Uçuk, AKP-MHP iktidarının bölgedeki seçim oyunlarına işaret etti, "Mazıdağı'nda kazanamayacaklar" diye vurguladı. Kayyumları göndermeye kararlı olduklarını söyleyen Uçuk, "Newroz ruhuyla 31 Mart seçimlerinde de sandıklarımıza, oyumuza, çocuklarımıza ve özgürlük tutsaklarına sahip çıkmalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından halaylar eşliğinde kutlama devam etti.

DARGEÇİT
Bahçebaşı Mahallesi'ndeki Newroz alanında sabahın erken saatlerinde bir araya gelen halk, kutlamaya halaylarla başladı. Dargeçit Belediye Eşbaşkan Adayları Asya Gezer ve Ramazan Aziz Akın, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk ve milletvekili Berîtan Güneş'in katıldığı kutlama saygı duruşuyla başladı. "Şehid namirin" sloganının atıldığı kutlamada Barış Anneleri beyaz güvercin uçurdu.

Kutlamada Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk ve Milletvekili Beritan Güneş konuşma yaptı. Konuşmalarının ardından kutlama Newroz ateşinin yakılması ile devam etti.

DERİK
Derik'te de halk sabah saatlerinden itibaren Newroz alanına akın etti. Halkın ulusal kıyafetleriyle geldiği Newroz alanında "Bê serok jiyan nabe", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî Newroz" sloganları da sık sık atıldı.

Kutlama programı saygı duruşuyla başlatıldı, ardından Newroz ateşi yakıldı. Konuşmalar ile devam eden Newroz kutlamasında, halk yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekti.