7 Ekim 2024 Pazartesi

Halkevleri'nden göçmenler açıklaması

Faşist CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Suriyelilerin su faturasını 10 katına çıkaracağına açıklamasının ardından göçmenler hakkındaki ırkçı tartışmalara ilişkin açıklama yapan Halkevleri, "Bataklığın kaynağı işgal ve yağma politikalarıdır" dedi, ırkçı politikalara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li Fikri Sağlar'ın Suriyeli göçmenler hakkında açıklamaları ırkçı bir tartışmayı tetiklerken CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, çıtayı yükselterek Suriyelilerin su faturasını 10 katına çıkaracağını duyurmuştu.

Her ne kadar Kemal Kılıçdaroğlu, sonrasında geri adım atsada göçmenlere yönelik ırkçı bir tartışma hâlâ sürmektedir. Bu konu hakkında daha önce de açıklama yapan Halkevleri, Tanju Özcan'ın açıklamaları ve göçmen tartışmalarında ırkçılığın yükselmesinin ardından bir açıklama daha yaptı.

Açıklamada göçmen ve sığınmacıların gu durumda olmasının asıl sorumlusunun AKP iktidarının içeride ve dışarıda yürüttüğü politikalar olduğu belirtilirken "Göçmen ve sığınmacılara değil; AKP iktidarının içeride ve dışarıda yürüttüğü sorumsuz politikalara karşı birlikte gösterilecek ortak ve güçlü tepki bir arada yaşamanın, barışın ve en temel insan haklarının güvencesi olacaktır" denildi.

Açıklamada, "Suriye'de savaş çıkartan, Afganistan'da yıkım yaratan emperyalizm sürekli göç üretmektedir. Milyonlarca insanı göç yollarına sürükleyen bu bataklığın tek kaynağı yayılmacı politikalardır. AKP iktidarı işbirlikçi politikasıyla başından bu yana Suriye'de yaşanan savaşın bir parçası olmuştur. NATO zirvesinde Afganistan Kabil Havalimanı korumalığına talip olan iktidar; emperyalizme karakol olma siyasetini ısrarla sürdürmektedir" diye belirtildi.

AKP iktidarının emperyalist devletlere karşı siyasi şantaja dönüştürdüğü "Geri Kabul Anlaşması" Türkiye'yi bir göçmen deposuna dönüştürdüğü ifade edilen açıklamada, "Suriyeli, Afgan, Pakistanlı, Afrikalı göçmen ve mülteciler üzerinden yürütülen ırkçı ve şoven kampanya toplumsal fay hatlarını tetiklemekte; linç ve saldırı ortamını hazırlamaktadır. Bolu Belediye Başkanı durumdan vazife çıkartarak suyu bile mültecilere fahiş fiyatla satacaklarını söyleyerek ırkçılık yapmaktadır" diye belirtildi.

Milyonlarca insanın Türkiye'ye yöneldiği göç dalgasının sorumlusu, göçmenler ve mültecilerin olmadığının altı çizilen açıklamada, "AKP iktidarı, yakıcı bir sorun olarak çeşitli gerilimler oluşturan göçmen meselesini çözmek yerine bu kaotik durumu istismar etmeyi tercih etmektedir. İltica hakkı ve güvenli geçiş yollarını sağlanması gibi uluslararası koruma ilkeleri ışığında ülkemizde değişik statülerde bulunan göçmenlerin hakları tanınmalıdır. Yabancı düşmanlığı körüklenerek oluşturulmak istenen şiddet ortamından vazgeçilmelidir. Göçmen ve sığınmacılara değil; asıl olarak AKP iktidarının içeride ve dışarıda yürüttüğü sorumsuz politikalara karşı birlikte gösterilecek ortak ve güçlü tepki, bir arada yaşamanın, barışın ve en temel insan haklarının güvencesi olacaktır" denildi.