7 Ekim 2024 Pazartesi

Halk tepkisine rağmen süren maden projeleri Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Murat Çepni, Erzincan ve Sivas'ın köylerinde halkın itirazlarına rağmen maden için kapasite artışına gidilmek istenmesine tepki gösterdi. HDP Milletvekili Çepni, Kurum ve Dönmez'e verdiği soru önergeleriyle konuyu Meclis'e taşıdı. 

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Ağıl, Gümüşçeşme ve Harmankaya Köyleri ile Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Duruköy ve Çobandurağı köylerini kapsayan alanda  işletilen demir madeni için  kapasite artışına gidilmek isteniyor. 

Bu yörede işletmede olan madenler nedeniyle ekolojik tahribatlar yaşanıyor. Yaşam alanına, doğasına, tarım alanlarına, su varlıklarına sahip çıkan halk projeye tepki gösteriyor ve projeye karşı hukuksal mücadele veriyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e önerge vererek konuyu Meclis gündemine getirmiştir.

HDP Milletvekili Çepni'nin Kurum'a yönelttiği sorular şöyle: 
▪ "Bölgede bulunan madenlerin; doğaya, tarım alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar ortada iken, söz konusu proje için kapasite artışı istenmesi mevcut sorunları daha da derinleştirecektir. Maden ocağının kapasite artışı için izin verilecek midir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak projeden vazgeçilmesi için girişimleriniz olacak mıdır?
▪ Şirketin kapasite artışı adı altında altın madeni açacağı iddiaları Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır?
▪ Bakanlığınız, çevreyi ve yaşam alanlarını korumak için mücadele eden yöre halkının projeye verdikleri haklı tepkileri dikkate alacak mıdır?
▪ Yörede bulunan altın madenin Fırat Nehri'nin suyuna siyanür ve tehlikeli kimyasallarla kirlettiğine ilişkin iddialar araştırılmış mıdır? Bakanlığınız gerekli incelemeleri yapmış mıdır? Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
▪ Bölgede son yıllarda artan kanser vakaları ile madenlerin su varlıklarına ve tarım alanlarına bıraktıkları zehirli atıkların bağlantısı araştırılmış mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliği yapılmakta mıdır?
▪ Proje alanında mevcut madenlerin çevreye, tarım alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar incelenmekte midir? Madenler hangi sıklıkta ne şekilde denetlenmektedir? Denetlemelerde yönetmeliklere ve ÇED raporuna aykırı faaliyette bulunan maden tespit edilmiş midir? Bunlara ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
▪ Kış aylarında Fimar Madencilik şirketi yetkilisinin, projeye itiraz eden yöre halkına 'Buraya 200 jandarma yığarım' şeklinde tehditte bulunduğu iddiaları doğru mudur?"

HDP Milletvekili Murat Çepni, Dönmez'in ise şu soruları yanıtlamasını istedi: 
▪ "Bölgede bulunan madenlerin; doğaya, tarım alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar ortada iken, söz konusu projeye kapasite artışı için ruhsat verilmesinin gerekçesi nedir?
▪ Şirketin kapasite artışı adı altında altın madeni açacağı iddiaları Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır?
▪ Sivas ve Erzincan illerinde kaç maden projesi mevcuttur. Kaç maden projesine daha ruhsat verilecektir?
▪ Bakanlığınız maden sahaları için ruhsat vermede, madencilik faaliyetlerinin ormanlara, su varlıklarına, tarım ve mera alanlarına, insan sağlığına ve canlı yaşamına verdiği zararları dikkate almakta mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık, kurum ve demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapmakta mıdır?"