1 Ekim 2024 Salı

Halk sokağa döküldü: Gezi onurumuzdur, yargılanamaz

Gezi davasında verilen siyasi karar birçok kentte protesto edildi. Sokağa dökülen halk, "Karanlık gider Gezi kalır" derken, mücadelenin süreceğini vurguladı.

Gezi davasında dün karar çıktı. Davada, Osman Kavala hakkında hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18'er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına karar verildi. 

Hukuksuz ve siyasi olan bu karara karşı birçok kentte halk sokağa döküldü. Yapılan açıklamalarda, Gezi direnişinin bu ülkenini umudu olduğu vurgulanırken, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" mesajı da verildi. 

HATAY
Hatay'ın Antakya ilçesi Gezi meydanında, "Gezi onurumuzdur, yargılamaz" yazılı pankart açıldı. Gezi şehidi Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay'ında katıldığı eylemde, Gezi direnişinin süreceği vurgulandı. 

Anne Emel Korkmaz, yargılanması gerekenlerin katillerin olduğunun altını çizdi. "Gezi onurumuzdur" diyen Anne Korkmaz, "Acısını bize bırakmış olsa da mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gezi yargılanamaz. Çocuklarımızı katledenler yargılanmalı" dedi. 

Söz alan Atay, "Savaşa davetiniz kabulümüzdür. 9 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Gerekirse 19 yıl daha, 29 yıl daha, gerekirse ömür boyu veririz" dedi. 

BURSA
DİSK, KESK, TMMOB, BTO ve TÜMTİS'in çağrısıyla Orhangazi Parkında yapılan eylemde, "Gezi gidecek biz kalacağız" denildi. 

Basın metnini Feridun Tetik okudu. Tetik, "Verilen bu cezaların, seçim hesapları üzerinden ülkemizi ve yurttaşlarımızı kutuplaştırma siyasetinin bir parçası olduğunu görüyoruz. Gün Gezi'nin değerlerine daha sıkı sarılmanın günüdür. Gün Gezi'de kaybettiğimiz canlarımızın, gençlerimizin anısına sahip çıkma günüdür. Gün ülkede egemen hale getirilmeye çalışılan hukuksuzluğa, zorbalığa karşı 1 Mayıs'ta alanları doldurma günüdür. Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

MERSİN
Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri, "Gezi'yi savunuyoruz. Gezi mahkum edilemez" şiarıyla açıklama yaptı. Eylemde, "Gezi onurumuzdur, yargılanamaz" denildi. 

BOLU
Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Hükümet meydanında buluşan çok sayıda kişi, "Gezi'yi savunuyoruz. Gezi direnişinin arkasındayız. Arkadaşlarımızın yanındayız" yazılı pankart açıldı. 

Açıklamada, "Gezi mahkum edilemez" diye vurgulandı. 

MARDİN
KESK Mardin Şubeler Platformu'nun çağrısıyla Mardin'de yapılan açıklamada, "Karanlık gider Gezi kalır. Gezi'yi savunuyoruz" denildi. 

Van Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Perihan AVM önünde açıklama yapıldı. 

"Gezi umuttur, umut bitmez. Karanlık gider, Gezi kalır" yazılı pankartın açıldığı eylemde,  mücadelenin süreceği vurgulandı. 

SAMSUN
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri de "Karanlık gider, Gezi kalır. Gezi'yi savunuyoruz" yazılı pankartla verilen kararı protesto etti.

KOCAELİ
Kocaeli Emek ve Demokrasi güçleri tarafından İzmit İnsan Hakları Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamaya sendikalar, siyasi parti temsilcileri de demokratik kitle örgütleri katıldı. Basın metnini okuyan Murat Kürekçi, Gezi direnişinin anayasal bir zeminde gerçekleştiğini ve bunun daha önceki yargı kararlarıyla tescil edildiğini belirterek; "Bu dava adil koşullarda gerçekleşmemiştir. Davanın üye hakimi iktidarda bulunan AKP'nin milletvekili adayı olmuştur. Davadan çekilmesi için yapılan başvurular ve sanıkların savunma hakları, adil yargılanma hakları ihlal edilmiştir" dedi.

Demokratik hakkını kullananlara yönelik cezaların kabul edilemez olduğunu ifade eden Kürekçi; "Mücadele arkadaşlarımız dışarı çıkarılana kadar biz de mücadelemizi sürdüreceğiz. Hafta sonu gerçekleştireceğimiz 1 Mayıs mitingimizi de yeniden gezinin bir direniş günü, işçi sınıfının enternasyonal dayanışma günü, yaşadığımız ekonomik yıkım, siyasal kriz ve emperyal güçlerin sürdürdüğü savaş politikalarına karşı yeni bir mücadele günü olduğunu ifade ederek tüm halkımızı 1 Mayıs'a davet ediyoruz " dedi.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla, Atatürk Parkı'nda verilen siyasi karar protesto edildi. 

"Tutuklananlar serbest bırakılsın. Hepimiz Gezi'deydik. Gezi yargılanamaz. Gezi'yi savunuyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, mücadelenin süreceği kaydedildi.