29 Eylül 2024 Pazar

Halk sağlığı uzmanlarından 'Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi'

HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı iklim değişikliğinin ve olası enfeksiyon hastalıkların engellenmesi için Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesini (ÇİSİP) başlattı.

İklim değişikliği  üzerine her geçen gün yeni bir kanıt ortaya konulurken, sağlık etkisine yönelik çalışmalar da hız kazanıyor. HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı iklim değişikliğinin ve olası enfeksiyon hastalıkların engellenmesi için Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesini (ÇİSİP) başlattı. Yapılan açıklamada, iklim krizinin hala çözüme ulaştırılmaktan çok uzakta olduğunun altını çizildi. Salgın süreci sonrasında eski 'normal'e dönülmemesi gerektiği kaydedilen açıklamada, çevreyi ve koruyucu sağlık sistemini temel alan, fosil yakıtların yer almadığı 'sağlıklı iyileşme' talebi dile getirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan HASUDER yönetiminden Dr. Öğretim Üyesi Melike Yavuz, "İklim değişikliğinin 2030-2050 yılları arasında her yıla 250.000 ölüm ekleyeceği tahmin ediliyor. Covid-19 pandemisi halk sağlığı ve çevre arasındaki ilişkinin bir hatırlatıcısıdır. Koruyucu hekimlik görevi olarak, başta halk sağlığı uzmanları olmak üzere tüm hekimleri iklim değişikliği ve çevre sağlığı konusunda çalışmaya ve işbirliği yapmaya çağırıyoruz" dedi. 'Tek Sağlık' yöntemini öneren Yavuz, "'Tek sağlık' kavramı insan sağlığının, diğer hayvan türlerinin ve çevrenin sağlığı ile ele alınmasını içeriyor ve çok disiplinli bir çalışma gerektiriyor. Güncel çalışmalara göre ormansızlaşma ve doğal habitatların tahribatı gibi arazi kullanımında meydana gelen değişiklikler, Covid-19 gibi yeni ortaya çıkan zoonotik hastalıkların neredeyse yarısından sorumlu tutuluyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan ise "Covid-19 Pandemisinin endişe verici etkileriyle mücadele ederken, halen devam eden geleceğimizi tehdit eden doğa ve iklim krizlerini unutmamalıyız. Pandemilerin zararlı etkilerinden ancak sağlığımızın ve refahımızın doğa ve içinde barındırdıklarıyla yakından bağlantılı olduğunu kabul ettiğimiz zaman korunabiliriz" dedi.

HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği'nden Funda Gacal da, "Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi ile orta vadede çevre sağlığı ve iklim değişikliği üzerine çalışan ve işbirliğine dayanan, herkese açık, bağımsız bir platform kurmayı, Türkiye'de çevre sağlığı alanında bilimsel bilgiyi desteklemeyi ve uluslararası alanda duyurmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.