23 Eylül 2024 Pazartesi

Halise Aksoy tahliye edilmedi

Oğlunun kemikleri kutu içerisinde kargoyla kendisine teslim edilen ve itirafçı beyanlarıyla tutuklanan Halise Aksoy, "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilmedi.

Oğlu Agit İpek'in kemiklerinin bir kutu içerisinde kargoyla kendisine teslim edilmesiyle bilinen Halise Aksoy, açık tanık Ümit Akbıyık'ın ifadeleri üzerine 25 Nisan'da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Aksoy hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aksoy ile avukatları Necat Çiçek ve Zeynep Karayılan duruşmada hazır bulundu. Açık tanık Ümit Akbıyık, duruşmaya bulunduğu yerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

AKSOY: İDDİALARI YALANDIR
Tercüman aracılığıyla Kürtçe ifade veren Aksoy, Akbıyık'ın iddialarına dair, "İddialar yalandır. Ben zaten tek olduğum için evde kalmıyorum. Çoğu zaman İstanbul, Kızıltepe ve başka yerlerde bulunan yakınlarımın yanında kalıyordum" dedi.

Mahkeme başkanının ailesinden örgüte katılan olup olmadığı sorması üzerine Aksoy, "Oğlum Agit İpek'in kemikleri bana kargo ile gönderildi. Bu dönemde çok tanındım. Çok ziyaret edildim, bundan kaynaklı herkes tanır beni. Açık tanık buradan beni tanıyor. Kızım Şinda'nın da nerede olduğunu bilmiyorum" yanıtını verdi.

AKBIYIK AKSOY'UN EVİNİN 'GÜVENLİ EV' OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
İtirafçı Akbıyık, Aksoy'un evinde "örgüt toplantıları" yapıldığını ve "güvenli ev" olduğunu iddiasını sürdürdü. Akbıyık, bazı siyasetçilerin isimlerini sıralayarak, Aksoy'un evinden örgüte katılımların yapıldığını ileri sürdü. Akbıyık'ın bu iddiasına karşı mahkeme başkanının, "Örgüte katılım doğrudan bu evden mi yapılıyordu" sorusu üzerine, "Onun evinden doğrudan katılım yok" yanıtını verdi.

'KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR'
Akbıyık'ın iddialarına dair konuşan Aksoy, "Ben sorduğunuz kişileri tanımıyorum. Bu şahsı dahi tanımıyorum. Kusura bakmayın ama bu terbiyesizin dediği her şey yalandır. En büyük suçlu da odur, kendini kurtarmaya dönük bana iftiralar atıyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen zulüm ile oğlumun kemikleri bana kargo ile gönderdi. Herkes beni tanır. O da beni öyle tanıyor" dedi.

İddia makamı, Aksoy'un tutukluluğunun devamı yönünde mütalaa verdi.

'BİRKAÇ KEZ BASILAN EV NASIL GÜVENLİ OLUR?'
Akbıyık'ın beyanlarının soyut ve duyuma dayalı olduğunu vurgulayan avukat Necat Çiçek, "Tanık müvekkilimin evinin güvenli ev olduğunu söylüyor. Fakat bu kadar bilinen ve birkaç kere baskın yapılan ev nasıl güvenilir ev olur?" dedi.

Avukat Zeynep Karayılan ise, tanık ifadelerinin tek başına hükme esas alınamayacağı yönündeki Yargıtay içtihatlarına değindi. Karayılan, "Müvekkilim sadece tanığın soyut beyanlarıyla 6 aydır tutuklu bulunuyor. Müvekkilimin oğlunun cenazesi insanlık dışı bir şekilde kargo ile teslim edildi. Bundan kaynaklı hem sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler hem de çok sayıda kişi tarafından evi ziyaret edildi. Müvekkilimin çok sayıda kronik rahatsızlığı var. Defalarca hastaneye ve revire götürülmüş" diyerek Aksoy'un tahliyesini istedi.

Mahkeme, Aksoy'un tutukluluğunun devamına karar verdi. Akbıyık'ın ifade verdiği kişilerin hakkında bir dava veya soruşturma olup olmadığı konusunun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorulması için müzekkere yazılmasına karar verildi. Duruşma 12 Ocak 2024 tarihine ertelendi.