22 Eylül 2024 Pazar

Halepçe Katliamı 36. yılında

Sömürgeci Bass rejimi Saddam Hüseyin öncülüğünde 16 Mart günü Kürtlere dönük Halepçe'de bir katliam gerçekleştirildi. "Enfal operasyonu" adı verilen saldırının ilk anında 5 binden fazla kişi katledildi. Süreç boyunca 200 bin kişi katledilirken, 15 binden fazla insanın yaralandığı tahmin ediliyor. 4 bin 500 köy yıkıldı, bir milyondan fazla insan yerinden edildi. Saldırılarda zehirlenerek ya da yanma sonucunda çocuk, kadın, yaşlı 6 bin 357 kişi yaşamını yitirdi.

Kürt tarihinin en büyük kitlesel katliamlarından biri 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe'de yaşandı.

Sömürgeci Saddam Hüseyin rejimi tarafından, 1983'den 1991'e kadar olan dönemde Kürtlere dönük soykırım, imha politikası sonucunda yüz binden fazla Kürt katledildi.

"Enfal operasyonu" adı verilen Halepçe Katliamı'na giden ilk süreç 1970'li yıllardan itibaren başladı. Sömürgeci, ırkçı faşist Bass partisi 1968 yılında iktidara geldikten sonra Kürtlere dönük asimilasyon politikalarına başladı ve 1979 yılında Saddam Hüseyin'in devlet başkanı olmasından sonra daha şiddetli bir şekilde devam ettirildi.

O dönemde, Kürtlerin yoğun bir şekilde yaşadığı köyler boşaltılarak belli yerlerde Irak sömürgeci devletinin kontrolü altına alındı. Kürtler Irak'ın orta ve güney bölgelerine gönderildi, Kürtlerin boşaltılan yerleşim yerlerine Arap halkı yerleştirildi. Böylece bölgenin demografik yapısı değiştirildi, kelimenin yalın anlamıyla Araplaştırılması amaçlandı. Bu sömürgeci politika belli oranda başarıya ulaştı.

Halepçe Katliamı'na giden süreç sömürgeci Irak rejiminin 22 Eylül 1980 tarihinde İran'a savaş açmasıyla başladı. Halepçe, İran sınırına yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Savaş halindeki her iki ülke de kendi sınırları dahilinde yaşayan Kürtleri birbirlerine karşı siyasi bir koz olarak kullanmaya çalıştı.

İran-Irak savaşı sırasında Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmerge güçleri, Halepçe bölgesinde belli düzeylerde kontrolü sağlamıştı. Bu durum Saddam rejiminin kabul edeceği bir durum değildi. Sömürgeci Baas rejimi 23 Şubat-16 Eylül 1988 tarihleri arasında Başûrê Kürdistan bölgesine Enfal adını verdiği sekiz aşamalı bir savaş başlattı. Bu saldırı savaşıyla sözde İran ordusunu durdurmayı amaçladığını ilan eden Baas rejimi gerçekte Kürtleri soykırımla yok etmeyi hedefliyordu.

KATLİAM HAZIRLIĞI
Kuran'ın 8. suresinden ismini alan Enfal'in Arapça anlamı "Savaş Ganimeti"dir. "Enfal operasyon" hazırlığı 8 aşamadan oluşuyordu. Bu operasyon kapsamında soykırım, yerinden zorla göç ettirme ve demografik yapının değiştirilmesi, asimilasyon, havadan bombardıman, kimyasal saldırıları içinde barındırıyordu.

Saddam Hüseyin'in yeğeni Ali Hassan El Mecid nam-ı diğer "Kimyasal Ali" başbakan olarak özel yetkilerle Kürt bölgesinde bu soykırım saldırısı kapsamında görevlendirildi. Ardından, Irak ordusuna bağlı 1. ve 5. kolordular, emniyet genel müdürlüğü, askeri istihbarat ile işbirliği yapan Kürt birlikleri de bölgeye kaydırıldı.

Yine bu operasyon kapsamında; 17 Ekim 1987'de ulusal nüfus sayımı yapıldı. Nüfus sayımından 4 ay sonra 23 Şubat 1988'de planlanan "Enfal operasyonu"nun ilki 23 Şubat gecesi Sergelî ve Bergelî'ye saldırılarla başladı.

Halepçe Katliamı da birinci Enfal operasyonu kapsamında gerçekleştirildi. 16-17 Mart 1988 günleri sömürgeci Irak ordusuna bağlı uçaklar tarafından önce hava saldırısı ve top atışı düzenlendi. Halk İran ve Irak savaşının 'rutin'i diye düşündü. Halkın bir kısmı sığınaklara girerken bir kısmı evlerinde kalmaya devam etti. Bu büyük kitle katliamının ön adımıydı. Ardından Halepçe kentine 8 adet MIG-23 jetleri, hardal ve sarin gazlarıyla yüklü kimyasal bomba attı. Bu korkunç ve ölümcül saldırıdan kaçmaya çalışanlar İran sınırına ve dağlara yüzünü çevirdi. Ne yazık ki çoğunluğu yollarda kimyasal gazla boğularak ve yanarak yaşamını yitirdi.

Birinci katliam saldırısını 25 Ağustos-6 Eylül 1988 tarihleri arasında Behdinan bölgesinde gerçekleştirilen "8. Enfal Harekatı" adı verilen saldırıya kadar sistematik katliam politikası sürdürüldü.

Halepçe Katliamı'ndan hafızalara kazınan elma kokusu ardından gelen ölümlerdir. Katliamdan sağ kalanlar saldırı sırasında etrafa yayılan elma kokusuna dikkat çeker. Binlerce Kürt elma kokulu kimyasal gazlarla katledilmiştir. Dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu soykırımın görüntü ve fotoğraf karelerinde yerde cansız bedenler, her yaştan kadın, erkek, çocuk ölüsü bir daha asla unutulmayacak görüntüler olarak ezilen insanlığın hafızasına kazınmıştır.

KATLİAMIN SORUMLUSU SADDAM VE EMPERYALİST ABD'DİR
Enfal operasyonu adı verilen bu katliam sürecinde, toplamda 200 bine yakın Kürt katledildi. Kimyasal bombaların atıldığı ilk anda 5 binden fazla insan katledildi. 15 binden fazla insanın bu saldırılarda yaralandığı tahmin ediliyor. Bu katliam saldırısında 4 bin 500 köy yıkıldı, 1 milyondan fazla insan yerinden edildi. Saldırılarda zehirlenerek ya da yanarak 6 bin 357 çocuk, kadın, yaşlı katledildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre kimyasal saldırıya maruz kalanlardan 43 bin 753 kişi sonraki yıllarda yaşamını yitirdi, 61 bin 200 kişi sakat kaldı. Bilim insanları ve çeşitli sağlık kuruluşlarının yaptığı araştırmalarda, Halepçe'de engelli doğum oranının Hiroşima ve Nagazaki'nin 4-5 katı olduğu belirtilmekte. Yetişkin ve çocuklarda görülen kanser vakalarının dünyanın herhangi bir bölgesindeki vakalardan çok daha yüksek olduğu ifade edilmektedir.

Faşist Saddam, Halepçe Katliamı'nın sorumlusudur. Fakat onun kadar bu kıyımdan, yaratılan katliamdan, biyolojik ve kimyasal silahları üreten ve Irak devletine satan emperyalist ABD'de birinci dereceden sorumludur.