23 Eylül 2024 Pazartesi

Hakkını arayan işçi işten çıkarıldı, sendika sahip çıkmadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN A.Ş'nin otopark biriminde çalışan Tuncay Kılıç, kendisine baskı ve mobbing uygulayan şefi ile ilgili sunduğu dilekçenin ardından mobbing daha da arttı. ETHA'ya konuşan Kılıç, daha sonra 3 yevmiyesi eksik verilerek işten çıkarıldı. ESP'ye yönelik operasyonda gözaltında alındığını belirten Kılıç, saray yanlısı bazı yerel medya tarafından hedef gösterildiğini aktardı, baskıların gözaltından sonra başladığını ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN A.Ş'nin otopark birimi yöneticileri işçilere baskı ve mobbing uyguluyor. Yaşadıklarını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne aktaran işçilere yönelik baskılar ya daha da artıyor ya da işten çıkarılıyor. DİSK Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube yönetimine durumu aktaran işçiler "Keşke şikayetten önce bize başvursaydınız" yanıtıyla yalnız bırakıldı.

'TERÖRİST' DİYE HEDEF GÖSTERİLDİ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik bir itirafçının yalan beyanları gerekçesiyle 2021 yılında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN A.Ş'nin otopark biriminde çalışan Tuncay Kılıç, dört gün sonra serbest bırakılmıştı. Kılıç, gözaltına alınmasıyla birlikte saraya yakınlığıyla bilinen medya kuruluşları tarafından "Terörist belediyede çalışıyor" iftirasıyla hedef gösterilmişti.

Gözaltının ardından iş yerinde Kılıç'a yönelik mobbing başladı. Şeflerin kural dışı uygulamalarına karşı IZELMAN'a yaşadıklarını anlatan bir dilekçe yazan Kılıç, belediyeden arandı ve şayet bir "yakını" varsa personel sıkıntısına rağmen biriminin değiştirileceği aktarıldı. Kılıç'ın bu dayatmayı reddetmesi üzerine ücretsiz izne çıkarılacağı söylendi. Kılıç üç yevmiyesi kesilerek eksik ödenekle işten çıkarıldı.

'KİMLİK BİLGİLERİMİZİN YER ALDIĞI YAKA KARTI BİR TEK BİZİM BİRİME ZORUNLU'
Yaşadığı hukuksuzluğu ETHA'ya anlatan Tuncay Kılıç, İZELMAN'a bir grup kişinin çöreklendiğini kaydetti. Kılıç, "Otopark biriminin müdürü Mehmet Feraset'in mobbingleri çok ağırlaşmıştı. Ancak Feraset kendisi hiçbir kurala uymuyordu. Şefler milletvekilleri ya da kafakol ilişkileriyle atama usulü geliyor ve inanılmaz yetkileri var. Bizim birimde iş kıyafeti ve kimlik bilgilerimizin yer aldığı yaka kartı takma zorunluluğu var; defalarca itiraz ettik, sokakta çalışıyoruz güvenli değil. Ben zaten gözaltına alınıp bırakıldıktan sonra fotoğraflarımla hedef gösterilmiştim. Hiçbir belediye çalışanı takmıyorken bize zorunlu. Feraset'in takma zorunluluğu var ancak bir kere bile takmamış" dedi.

'9 YILDIR AYNI İŞ YERİNDE ÇALIŞIYORUM'
9 yıldır aynı iş yerinde çalıştığını, hakkında hiç tutanak tutulmadığını belirten Kılıç, "Bir kere yaka kartımı bulamamıştım bunu da şefin bilgisine sundum, kaybettiğimi söyledim. Bana yenisini çıkarmam telkininde bulundu. Bölgeyi dolaşan şef yardımcısı elini yakama atarak 'yaka kartın nerede' diye sordu. Üzerimdeki iş kıyafetimde toplam dört adet logo var. Bunu İZELMAN'a bir dilekçe yazarak ilettim" diye konuştu.

'SENDİKA SAHİP ÇIKMADI'
İZELMAN'a dilekçe verdikten sonra işlerin daha da kötüye gittiğini belirten Kılıç, mobbingin giderek arttığını söyledi. Kılıç, "Genel-İş şube başkanını aradım, yaşadıklarımı anlattım. Başkanın bana yanıtı, 'keşke dilekçe yazmadan önce bize söyleseydin, biz çözerdik. Her şey bu şikayet dilekçesinden kaynaklı' dedi. Belediyede yaşanan sorunları belediyenin birimine aktardım, sorunlar daha da artı. Ancak sendika sahip çıkmadı" dedi.

'TUTANAĞI ALMAM İÇİN MESAİ SAATİNDEN ÖNCE İŞE GİTMEYİ REDDETTİM'
Şefin kendisine fiziksel temasta bulunduğunu, azarladığını ve alaycı bir edayla yanına gelerek hakkında tutulan tutanağı alması talimatı verdiğini aktaran Kılıç, "Mesai saatim başlamadan iş yerine gitmek istemediğimi, zaten tutanağımı yazmak için bir hafta sürem olduğunu, mesai saatimde zaten denetime çıkıyorlardı tutanağı getirmeleri gerektiğini belirttim. 'Ayağına tutanak getirmek zorunda değilim' dendi ve telefon yüzüme kapandı" ifadelerini kullandı.

'3 YEVMİYEM EKSİK VERİLEREK İŞTEN ÇIKARILDIM'
31 Ocak'ta hakkında tutanak tutulduğunu ve savunmasını 7 Şubat'ta yazdığını belirten Kılıç, bir işçi olarak haklarını bildiğini ve bu doğrultuda hareket ettiğini ancak bunun aleyhine kullanıldığını kaydetti. Kılıç, "Beni belediyeden aradılar. Şunu belirteyim bizim birimde yüz gün kadar izin hakkını, istemelerine rağmen kullanamayan çok sayıda çalışan var, bahane olarak da 'personel eksik' diyorlar. Bana birimimi değiştirmek istediklerini söylediler. Birimimi değiştirmek istemediğimi söyledim, bu kez de 100 gün iznin var, izne çıkarılıyorsun dediler. Hatta bir tanıdığım varsa bu sorunun çözüleceğini de söylediler. Buna hakları olup olmadığını sorduğumda, 'emir kuluyum bana verilen talimatı söylüyorum' dediler. Başka birime geçmezsen resmi izinlerinden sonra ücretsiz izne ayırıyoruz dediler. 3 yevmiyemi eksik vererek, iş akdimi feshettiler" ifadelerini kullandı.