25 Eylül 2024 Çarşamba

Hakkari mitingi: Başka partilere oy gitmemeli

Yeşil Sol Parti Hakkari seçim mitingine sloganlar ve ajitasyonla başlattı. Yağmura aldırış etmeyen halk mitinge saatler kala alanda yerini alırken programın başlamasını bekledi. Mitinge mesaj yollayan Demirtaş, "Başka partilere ya da bağımsız adaylara tek bir oyunuz bile gitmemeli" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Emek ve Özgürlük İttifakımız kararlı bir şekilde AKP faşizmini göndermeye karar verdi. Şimdi Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bu mücadelede büyük bir emeği olacak. Söylediğimiz sözlerin, yaptığımız açıklamaların elbette ki hedefi ittifak içerisindeki partiler değildir, bizim tek bir hedefimiz vardır o da AKP-MHP iktidarıdır" ifadelerini kullandı. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim çalışmalarının ikinci aşamasını başlattı. Hakkari şehir otogarında mitingden saatler önce halk bir araya geldi. Alan Yeşil Sol Parti flamalarıyla süslendi. 

Dün geceden bu yana süren yağmura aldırış etmeyen halk, Yeşil Sol Parti'nin seçim şarkılarıyla programın başlamasını bekliyor. Alanda zılgıtlar, sloganlar susmuyor. Alanda, "Gayet tabii kudretlidir durumumuz" ve "Yürüten sensin kudretine şükürler olsun" pankartı açıldı.

Miting özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

Milletvekili adaylarının halkı selamlamasının ardından Bayındır, Akın alkış ve sloganlarla sahneye çıktı. 

TEKÇİ: FAŞİZMİ YENİLGİYE UĞRATACAĞIZ
Yeşil Sol Parti Hakkari İl Eş Sözcüsü Viyan Tekçe, "Bu önemli seçimde sizlerin coşku ve cesaretiyle zafere doğru yürüyeceğiz. 14 Mayıs özgürlüklerin günü olacaktır Yeşil Sol’a basılan her mühür faşizmi yenilgiye uğratacak. Eşit, adil, demokratik ve özgür bir yaşamı yeniden inşa etmek için hukuksuza zindanlarda tutulan tutsakların özgürlüğü için geliyoruz" dedi. 

Tekçi, halklardan Yeşil Sol Parti için mücadele yürütme sözü aldı. 

BAYINDIR: BU SEÇİM HAYSİYET SEÇİMİDİR, HALKIMIZ KARARINI VERMİŞTİR
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da Kürtçe konuşma yaptı. Bayındır, "Bu seçim ve sizin duruşunuz öyle görünüyor ki iktidarın fermanını buradan yazacağız. Diyorlardı ki, Kürtlerin takati kalmadı, işte halkımız, işte gençlerimiz, işte annelerimiz. Bu seçim haysiyet seçimidir. Halkımız kararını vermiştir. Biz bu seçimde AKP-MHP faşizmini yok edeceğiz ve sayın Öcalan'ı özgürleştireceğiz. Bugün Kürtler yalnız değil, ittifak ve müttefikleriyle çok önemli bir yol alıyor. Biz dostlarımızla büyük başaracağız" dedi.

DEMİRTAŞ: BAŞKA PARTİLERE OY VERMEYİN
Başak Demirtaş, Edirne Hapishanesinde tutsak HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajını okudu. Demirtaş, vekillik hesabı yapanlardan dolayı üzgün olduklarını belirtti ve Hakkari halkına şu çağrıyı yaptı: "Başka partilere ya da bağımsız adaylara tek bir oyunuz bile gitmemeli. Bağımsız adaylar bizim için kıymetlisiniz değerlisiniz lütfen böyle yamayın, bu tarihi dönemde halkın genel iradesinin parçası olsun."

Mesajın ardından Başak Demirtaş Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak ve Selçuk Mızraklı başta olmak üzere tutsakları selamladı. 

Halk Hakkari'de hep bir ağızdan, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganı attı. 

BULDAN: HAKKARİYLE GURUR DUYUYORUZ
Sloganlarla HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan sahneye çıktı. Halkın coşkulu sahiplenmesinden ve kararlı duruşundan dolayı teşekkür etti. Halk Buldan'ın konuşmasını "Hakkari seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşılanınca Buldan, "Biz sizinle gurur duyuyoruz, iyi ki varsınız iyi ki buradasınız. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum" diye yanıtladı. 

'HAKKARİ HER SEÇİMDE OLDUĞU GİBİ BU SEÇİMDE DE KENDİNE YAKIŞANI YAPACAK'
Hakkari halkının baskıya, zulme karşı hiçbir zaman diz çökmediğini belirten Buldan, şimdi bu kararlılık ve coşkuyu sandıkları taşıma, AKP-MHP iktidarına Hakkari'den ders verme zamanı olduğunu söyledi. Hakkari'de 3 vekil çıkaracaklarından kuşkuları olmadığını aktaran Buldan, "Bu iktidarın Kürt düşmanı bir iktidar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kürde düşmanlığı hiçbir zaman saklamadılar, Kürt halkına düşmanlık yapmayı hiçbir zaman gözler önüne sermekten çekinmediler. Kürt halkının dilini, Kürt halkının kimliğini, Kürt halkının kültürünü ve Kürt halkının değerlerini, iradesini her zaman için hiçe saydılar. Sizin seçtiğiniz belediye eşbaşkanlarını görevden alırken onların yerlerine kayyumları atarken Hakkari halkının iradesini hiçe saydılar. Ama Hakkari halkı her seçimde yerel seçimlerde de genel seçimlerde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendisine yakışanı yapacak, kendi iradesine bir kez daha sahip çıkacak. Ve AKP-MHP iktidarını tarihin çöplüğüne atacak" dedi. 

'KÜRTLER HER DÖNEM KENDİSİNE ZALİMLİK YAPANLARA DERS VERMİŞTİR'
Bu nedenle seçim mitingini Hakkari'de verdiklerini dile getiren Buldan, Kürt düşmanlarına seslendi, "Kürtler her dönem kendisine zalimlik yapanlara, kendisini inkar edenlere, kendisine zulüm uygulayanlara bir ders vermiştir. Kürtler bu dönemde AKP-MHP iktidarına kaybettirecek olan en büyük güçtür" uyarısı yaptı. 

'KÜRT SORUNUN ÇÖZECEK HALKLARDIR'
AKP-MHP iktidarının 21 yıldır her türlü zulmü uyguladığını hatırlatan Buldan, Kürt halkının asla diz çökmediğini belirtti. Erdoğan'ın Diyarbakır'daki seçim mitingine işaret eden Buldan, "Ne dedi, 'bu ülkede Kürt sorunu yoktur' dedi. 'Kürt sorununun çözümünü biz gerçekleştirdik' dedi. Peki Kürt sorunu çözüldüyse, bugün Kürtlerin dilini neden yasaklayıorsunuz? Kürtlerin iradesini neden cezaevine atıyorsunuz? Kürtlerin iradesinin yerine neden kayyum atıyorsunuz? Kürt halkına neden siyaset alanını dar etmeye çalışıyorsunuz? Kürt halkının gönül vermiş olduğu, oy vermiş olduğu partisine kapatma davası açtınız. Kürt sorunun çözümünün ve gelecekte çözümünün teminatı sizlersiniz, halkımızdır, Hakkari halkıdır ve Yeşil Sol Parti'dir" ifadelerini kullandı. 

'KÜRT SORUNUNU BİZ YEŞİL SOL ÖNCÜLÜĞÜNDE SİYASET YAPANLARLA ÇÖZÜLECEK'
Müzakere sürecini Kürtlerin bitirdiğini iddia eden Erdoğan'ın yalanlarını bir kez daha ortaya çıkaran Buldan, "Bu söylediklerine rağmen Kürtlerin demokraside, adalette, hakta, hukukta, barışta ısrarını bir kez daha Hakkari halkı gösterdi. Ama bu süreç AKP ile değil önümüzdeki dönem tüm toplumsal kesimlerle, Türkiye halklarıyla, Türkiye'deki Kürtlerle ve Yeşil Sol'un öncülüğünde siyaset yapanlarla çözülecektir" dedi. 

'OYLARINIZI YEŞİL SOL PARTİ'YE VERİN'
"AKP-MHP'yi göndereceğiz" sözünü yineleyen Yeşil Sol Parti Hakkari milletvekili adayları Vezir Parlak, Öznur Bartın ve Onur Düşünmez'i Meclis'e gönderme sözü aldı. Buldan, şöyle devam etti: "Farklı ve bağımsız aday olanlar şunu bilsin ki, artık bu halkın sizin yalanlarınıza karnı tok. Gelin yol yakınken, halkımızın iradesi neredeyse, halkımız nerede duruyorsa oraya gelin. Hakkari halkı kimi işaret ediyorsa siz de O'nu destekleyin ve onurunuzla bu mücadeleye katkı sunun. Bunu yapacağınızdan hiçbir kuşkumuz yok, umut ediyoruz ki yol yakınken bu yanlıştan bir an önce geri dönerseniz. Farklı partilerde adaylık verilenler, verilmeyenler var. Ama Hakkari halkının bir bütün olarak diğer partilere 3-0 çekeceğinden hiçbir kuşkumuz yok. Bu rüzgarı bu havayı atmosferi Türkiye'nin her yerine yaydı. Yeşil Sol'un bayraklarını her yerde dalgalandırıyoruz. Oy pusulasında ağacı gördüğünüz an ağacın altın abasın. Biz değiştirmeye kararlıyız, dönüştürmeye kararlıyız, başarmaya kararlıyız. Kazanacağımıza inanıyoruz. Ama bu değişim ve dönüşümün esas neferleri sevgili genç arkadaşlarım. 

'SÖZLERİMİZ EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI BİLEŞENLERİNE DEĞİLDİR'
Kurdukları Kürdi İttifak ve Emek ve Özgürlük İttifakı'na işaret eden Buldan, "Emek ve Özgürlük İttifakımız kararlı bir şekilde AKP faşizmini göndermeye karar verdi. Şimdi Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bu mücadelede büyük bir emeği olacak. Söylediğimiz sözlerin, yaptığımız açıklamaların elbette ki hedefi ittifak içerisindeki partiler değildir, bizim tek bir hedefimiz vardır o da AKP-MHP iktidarıdır. Çünkü biz bir mücadele ortaklığı gerçekleştirdik, bu mücadele ortaklığı faşizme kaybettirme üzerine oldu. Faşizmin kaybettirmesi Türkiye'ye demokrasinin gelmesi demektir, cezaevlerindeki arkadaşlarımızın Edirne'deki Selahattin'in ve Selçuk'un, Kandıra'daki Gültan'ın Figen'in, Sincan'daki Sabahat'ın Ayla'nın bütün arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşacağı yeni bir dönemin, yeni bir sürecin başlangıcı olacaktır. Bu anlamda Emek ve Özgürlük İttifakı elbette birlikte bu mücadeleyi yürütecek ve bu sonucu birlikte alacağız" dedi.

AKIN: EŞBAŞKANLARIMIZ 7 YILDIR REHİN
İbrahim Akın, Kürt halkına uygulanan zulmü hatırlattı. 14 Mayıs seçimlerinde hesap soracaklarını kaydetti. "Bizim siyasi irademiz var eş başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ 7 yıldır rehin" diyen Akın, tutsak siyasetçileri selamladı. 

Türkiye'de Kürtlere karşı özel bir düşmanlık olduğunu belirten Akın, "Diyoruz ki çok net bir ayrımcılık var. Bu ülkede çok net bir Kürt sorunu var ülkemizde birçok insanımız katledildi" ifadelerini kullandı. 

Akın'ın konuşması "Şehid namırın", "Direne direne kazanacağız", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla karşılandı.