23 Eylül 2024 Pazartesi

Hakime 'etek boyu'na müdahaleden ceza

İstanbul'da duruşma sırasında avukatın etek boyuna müdahale eden hakime ceza verildi. Hakim Mehmet Yoylu hakkında Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde açılan davada, kadın avukatın etek boyunun ölçülmesini istemesi ve bir erkek avukata hareket etmesi nedeniyle sadece 2 yıl 3 ay 6 gün hapis cezası verildi. Daire, cezayı erteledi.

Hakim Mehmet Yoylu, mahkeme sırasında kadın avukatın etek boyunun kısa olduğunu söyleyerek, kıyafetine müdahale etmeye çalıştı. Kadın avukat hakkında tutanak tutan ve etek boyunun fotoğrafının çekilmesini isteyen hakim Mehmet Yoylu, aynı gün bir erkek avukata hakaret etti.

Yönetmeliğe uygun giyinmeyen hakimin, kadın avukata kıyafetinin yönetmeliğe aykırı olduğu iddiasıyla saldırması, kadınların tepkisine neden olmuştu. Erkeklerin kadınların hayatına, kıyafetlerine, nasıl yaşayacaklarına müdahale hakkını kendilerinde görmesinin bir yansıması olan kadın avukata yönelik saldırının ardından açılan dava sonuçlandı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, duruşma sırasında avukat Tuğçe Çetin'in etek boyunun olması gerekenden kısa olduğunu iddia ederek tutanak tutup, etek boyunun fotoğrafının çekilmesini isteyen hakim Mehmet Yoylu hakkında kararını verdi.

Yoylu hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "görevi kötüye kullanma" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçlarından 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti. Dava, Yoylu'nun birinci sınıf hakim olması dolayısıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından ilk derece mahkemesi sıfatıyla görüldü.

ETEK BOYUNUN ÖLÇÜLMESİ RENCİDE EDİCİ
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, avukat Tuğçe Çetin'in etek boyunun ölçülmesini rencide edici ve aşağılayıcı boyutta hakaret olarak değerlendirerek, Yoylu'nun 1 yıl 1 ay 18 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Daire ayrıca, Yoylu'nun aynı gün içerisinde başka bir avukata hakaret etmesini de değerlendirerek, Yoylu'ya hakaret suçundan 1 yıl 1 ay 18 gün hapis cezası verdi. Eylemleri hakaret kabul eden daire, Yoylu'ya toplamda 2 yıl 3 ay 6 gün hapis cezası verilmesine hükmetti.

HSK SORUŞTURMASI
Daire tarafından hükmün açıklanması geriye bırakılırken, karar Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderilecek. Hakimler ve Savcılar Kurulu, yaptığı inceleme ve soruşturma sonrasında Mehmet Yoylu hakkında son kararı verecek.

5 AY GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞTI
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde görevli hakim Mehmet Yoylu, 2019 yılında katıldığı bir duruşma sırasında avukat Tuğçe Çetin'in etek boyunun olması gerekenden 15 santimetre daha kısa olduğunu öne sürerek tutanak tutmuş ve fotoğrafının çekilmesini istemişti. Yoylu'nun avukat Çetin'in eteğinin boyunun ölçülmesini istediği esnada duruşmaya tişört ve top sakallı olarak katıldığı görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Aynı gün içerisinde başka bir duruşmada da erkek bir avukata hakaret eden Yoylu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından görevden uzaklaştırılmış ve 5 ay sonra yeniden göreve iade edilmişti.