23 Eylül 2024 Pazartesi

HADEP'ten HEDEP'e mücadele sürüyor

HEDEP İstanbul 2. Olağanüstü Kongresi Küçükçekmece'de bir araya gelen çok sayıda kişi halay, zılgıt ve alkışlarla buluştu. HADEP'ten HEDEP'e mücadele sürüyor vurgusu yapılan kongre, konuşmalarla devam ediyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul 2. Olağanüstü Kongresi için yüzlerce kişi Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Bayatlı Kongre Merkezinde toplandı.

Kongrenin gerçekleştiği salona; "Jin, jiyan, azadî", "Kayyum rejimi değil halk iradesi", "Kürt sorununda demokratik çözüm", "İş cinayetlerine güvencesiz çalışmaya son", "Doğa katliamına son", "Özgür basın susturulamaz", "Eşit yurttaşlık, özgür inanç", "İsyanımızla örgütleniyor, özgürlüğümüzü kazanıyoruz", "Kürt sorununa demokratik çözüm" pankartları ile Kürtçe ve Türkçe, "İmralı'da tecrit son bulsun" pankartları asıldı, ayrıca salon HEDEP bayraklarıyla donatıldı.

Etkinlikten uzun süre önce kongre salonuna gelen halk halay, slogan ve alkışlarla kongrenin başlamasını bekledi. Kongreye ulusal kıyafetleriyle ve kesk û zor û zer ile katılan kadınlar göz doldurdu.

Salonda sık sık, "Jin, jiyan, azadî", "Bijî serok Apo" sloganları yükseliyor.

'İNANÇ VE KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ'
Açılış konuşmasını yapan Vildan Doğan, kongreye katılanları selamlayarak söze başladı. Doğan, "Önce kendimizi sonra tüm yaşamı değiştirmeye geliyoruz" dedi. Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenlerin yüz yıllık geleneğini taşıdıklarını dile getiren Doğan, "Savaş değil barış istiyoruz. Barış Annelerinden, kayıplarını bir an olsun yılmadan, usanmadan aramak için yürüyen Cumartesi Annelerinin dik duruşundan; tek bir oğlumuz, tek bir kızımız, tek bir yoldaşımız zindanda kalmayana kadar mücadelemiz devam edecek diyen Adalet Nöbeti Annelerinin inancı ve kararlılığıyla yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğan'ın konuşması sloganlar ve alkışlarla karşılandı. Salonda; "Jin, jiyan, azadî", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Tutsaklara özgürlük", "Biji serok Apo" sloganları yükseldi.

Açılış konuşmasının ardından MKM bünyesinde çalışma yürüten Arhat sahne aldı.

DİVAN SEÇİMİ YAPILDI
Müzik dinletisinin ardından divan seçimi yapıldı. Başkanlığını Ömer Öcalan'ın yaptığı divan üyeliklerine Leyla Can, Burcugül Çubuk, Bediye İmiş, Demhat Govercin getirildi.

ÖCALAN: İSTANBUL BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunun ardından söz alan Ömer Öcalan, HEP'ten HEDEP'e mücadelenin devam ettiğini vurguladı. "Zindanlara, saldırılara karşı mücadelemizi devam ettiriyoruz" diyen Öcalan, İstanbul'un Kürtler için önemine işaret etti. Öcalan, "İstanbul'da güçlüysek Kürdistan'da da her yerde de güçlü oluruz. İstanbul nüfus ve dinamizmi bakımından önemlidir. Kürtlerin çoğu İstanbul'dadır. Nüfusu 5 milyona yakındır. Eğer burada Kürtler örgütlenirse bu her yere etkisini gösterir. Kürtler burada örgütlenirse Laz, Ermeni ve diğer halklar arasında da örgütlenerek güçlenmeli. İstanbul iktidar ve muhalefet için ne kadar önemliyse HEDEP için, 3. yol içinde önemlidir" dedi.

Ukrayna'dan Filistin'e Yemen'e dünyada savaşın sürdüğünü söyleyen Öcalan, emperyalist güçlerin savaşta ezilen halklara karşı birleştiğini söyledi. Rojava ve Başur'un her gün bombalandığını söyleyen Öcalan, "Sivillerin hayatı tehlikede, hastaneler, sivil alanlar bombalanıyor. Bu yüzden bu tarihi günlerde mesuliyetimiz var" ifadelerini kullandı. HEDEP'in misyonunun büyüdüğünü ve güçlendiğini vurgulayan Öcalan, "Özellikle İstanbul'da Kürtlerin kesinlikle güçlenmesi gerek. Bu zamanda HEDEP'in güçlenmesi saldırı, tutuklamalara karşı bir cevap olacaktır" diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından HADEP'ten HEDEP'e mücadele sürecini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon salonda uzun süre alkışlandı.