23 Eylül 2024 Pazartesi

Haber-Sen'den ihraçlara tepki

Haber-Sen, İzzettin Ekin ve Esra Ademhan'ın kamudan ihraç edilmesini basın açıklaması yaparak kınadı. KESK Eşbaşkanı Bozgeyik, "Bizce görevden alınıp sürgün edilmesi gerekenler PTT'de yolsuzluk yapanlardır" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde çıkarılan 2016/4 Sayılı Başbakanlık Genelgesi'ne istinaden açığa alınan KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi İzzettin Ekin ve 3 No'lu şube yöneticisi Esra Ademhan, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı onayı ile kamudan ihraç edildi.

Karara tepki gösteren Haber-Sen, Genel Merkez binasında konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. PTT'nin hukuksuz bir karara imza attığını söyleyen Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, "OHAL kalktı ancak teftiş kurulu raporları ile kamudan ihraçlar devam ediyor! Darbe girişimini 'Allah'ın bir lütfu' olarak gören siyasal iktidar OHAL sonrası da kamudan ihraçlara devam ediyor" dedi.

İktidarın uzunca bir süredir kendine muhalif olan kesimlere yönelik başlattığı cadı avına devam ettiğini belirten Balcan, "Emekçilerin, anayasal ve demokratik bir hak olan çalışma hakkını elinden alarak, açlığa ve sefalete mahkûm etmeye çalışmaktadır. Kamudan İhracı bir silah olarak gören AKP iktidarı, kendine biat etmeyen, barıştan, demokrasiden, insan haklarından, özgürlüklerden, sendikal hak ve özgürlük mücadelesinden yana kesimleri susturmak, baskılamak amacıyla kullanmaktadır" diye konuştu.

'ÇALIŞMA HAKKI ELİNDEN ALINDI'
Kamu emekçilerinin iş güvencesinin OHAL kararnamesi ile fiili olarak ortadan kaldırılması kabul edilemez olduğunu vurulayan Balcan, "Üyelerimizin hala hukuka aykırı düzenlemeler ve düzmece soruşturmalarla çalışma hakkı elinden alınmaktadır. İhraç edilen kadın sekreteri arkadaşımız Esra Ademhan arkadaşlarımızın fiilen görev başındayken sabah işe geldiğinde eline tutuşturulan, İzzettin Ekin arkadaşımıza ise posta yolu ile tebliğ edilerek hukuka aykırı bir şekilde çalışma hakkı elinden alınmıştır" dedi.

Geçtiğimiz Eylül ayında yine aynı gerekçeler bahane edilerek ihraç edilen Haber-Sen 4 No'lu Şube Yöneticisi Mehmet Emin Varlı'nın açtığı dava sonrasında mahkeme tarafından ihracı hukuka aykırı bulunduğu ve işine geri döndüğünü hatırlatan Balcak, "Aynı gerekçelerle, kes kopyala mantığıyla ve tüm hukuk normlarını çiğneyerek alınan bu karar da er ya da geç arkadaşlarımızın dönüşüyle sonuçlanacaktır" diya konuştu.

'SÜRGÜN EDİLMESİ GEREKENLER PTT'DE YOLSUZLUK YAPANLARDIR'
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise 130 bine yakın kamu emekçisinin benzer gerekçelerle işten çıkarıldığını belirterek, "2018'de OHAL olmamasına rağmen bir KHK çıkartılarak ihraçlar sürmüştür. Bir tür Anayasasızlık süreci yaşıyoruz. Maalesef bu ülke bir parti devleti haline dönüşmüştür. Üniversitelere atanan rektörler, valiler hep partili. Bizlere zorla dayatmada bulunuluyor. Bizce görevden alınıp sürgün edilmesi gerekenler PTT'de yolsuzluk yapanlardır. O kurumlarda ne oluyor hiç bir işlem yapılmazken mücadele eden üyelerimize yöneliyorlar. Karşı duruşumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.