1 Ekim 2024 Salı

Güven: Yeni kurulan partiler de Kürt soykırımı ve kadın kırımını amaçlıyorlar

AKP'den ayrılanların kurduğu yeni partilerin Kürt sorununa dair verdiği mesajlara dikkat çeken DTK Eşbaşkanı Leyla Güven "Bunların da politikası belli Kürt soykırımı ve kadın kırımını amaçlıyorlar" dedi.

HDP'nin Demokratik Mücadele Programı'nın üçüncü aşaması kapsamında farklı toplumsal kesimlere yönelik ziyaret ve temaslarını sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Mersin'de Barış Anneleri ve TJA üyeleri ile bir araya geldi.

UĞURLU: AMAÇ KADIN MÜCADELESİNİ BİTİRMEK
Saygı duruşunun ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, AKP-MHP faşizminin kadınlar üzerinden faşizmini meşrulaştırmak istediğini söyledi. Devletin kayyumlar aracılığıyla kadınlara yönelik saldırılarını devam ettirdiğini belirten Uğurlu, "Bunlar özel savaş politikaların devamıdır" dedi. Uğurlu, "Bu yüzyıllık Kürt düşmanlığının devamıdır. Devletin kadına yönelik saldırıları devam ediyor. Maske takmadığı için polislerin saldırısına maruz kalan kadınlara şiddet uygulayan polislerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından serbest bırakılması, kadın düşmanlığı politikasının göstergesidir. İstanbul Sözleşmesi'ne saldırının nedeni de kadını eve hapsetmek ve kadın mücadelesini bitirmek. Kadınlar buna dair cevaplarını verdi ve vermeye de devam ediyor. Özellikle Kürt halkı ve yoksullara bu devletin vereceği kan ve gözyaşından başka bir şey yok. Buna karşı daha çok örgütlenmeliyiz. Mücadelemizi daha fazla büyütmeliyiz" diye belirtti.

'SARA'LAR, SEVÊ'LER, ARÎN MÎRKAN'LAR MÛCADELEMİZİ BU GÜNLERE GETİRDİ'
Ardından söz alan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise sözlerine "Sara'lar, Sevê'ler, Arîn Mîrkan'lar mücadelemizi bu günlere getirdi. Onlara sözümüzdür; mücadeleyi bıraktıkları yerden bizler devem ettireceğiz. Bizler özgürlük mücadelesi veriyoruz. Özgürlük mücadelesi kolay iş değil" diyerek başladı.

Bütün egemenlerin ilk önce kadın özgürlüğüne saldırdığını, kadınlara sadece çocuk doğurmayı ve evine kapatılması dayattığını söyleyen Güven, bu zihniyete karşı yürüttükleri mücadeleyi kanlarının son damlasına kadar sürdüreceklerini vurguladı.

Kürt illerinde yaşanan baskılardan dolayı Kürt halkının Türkiye metropollerine göç etmek zorunda kaldığını belirten Güven, "Ama halkımız burada da asimilasyona karşı mücadelesini verdi. Bugün Türkiye metropolleri Kürdistan şehirleri gibidir. Bunu sağlayan annelerdir. Süleyman Soylu kadınlardan korkulması gerektiğini söylüyor, doğru söylüyor. Biz Kürt kadınlarından çok korksunlar. Çünkü sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtti.

Kürt kadın mücadelesi yürütenlerin çok bedel ödediğini ifade eden Güven, "AKP'nin politikalarına karşı mücadele edenler bedel ödeyecek ama kadın mücadelesi asla bitmeyecek. Rojava devrimi bütün kadınlara ilham oldu. Kadınların orada ortaya koyduğu mücadele son derece önemli bir devrimdir. Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu perspektifle mücadele eden kadınlardır. Rojava'daki devrim kadınların fedailiği ile kazanıldı. Bizler hem Kürt olduğumuz için hem de kadın olduğumuz için sorunlar yaşadık. İkisinin özü aslıda Kürt sorunu ile aynı kaynaktır. İkisi de yok edilmek ve boğulmak isteniyor" dedi.

'ESKİDEN ANITKABİR'E ŞİMDİ DİYARBAKIR'A GİDİYORLAR'
Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın son dönemde Kürt sorununa, Kürt halkına yönelik verdikleri mesajlara dikket çeken Güven, şunları söyledi: "Yeni kurulan partiler var. Bunların da politikası belli Kürt soykırımı ve kadın kırımını amaçlıyorlar. Bunlara kanmayacağız. Bugün yeni kurulan partiler de aynı zihniyetteler. Eskiden parti kurunca Anıtkabir'e gidiyorlardı, şimdi ise Diyarbakır'a gidiyorlar. Kürt sorununu sadece kongrelerinde ele almaları yetmiyor. Bunun için somut pratik adımlar atılması gerekiyor."