24 Eylül 2024 Salı

Gürcistan'da faşist saldırıda yaralanan gazeteci hayatını kaybetti

Tiflis'te 5 Temmuz günü yapılacak Onur Yürüyüşü öncesi LGBTİ+'lara saldıran homofobik, transfobik faşistler, gazeteci Aleksandr Laşkarava'yı yaraladı. Laşkarava, kafasına aldığı darbeler nedeniyle 6 gün sonra hayatını kaybetti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 5 Temmuz günü homofobik, transfobik faşistlerin yaraladığı kameraman Aleksandr Laşkarava hayatını kaybetti.

Saldırıda merdivenden yuvarlanan, başına darbe alan 37 yaşındaki gazeteci Laşkarava, hastanede birkaç gün geçirdikten sonra evine döndü. Laşkarava, dün gece uykusunda yaşamını yitirdi.

Pirveli TV'de kameraman olarak çalışan Laşkarava onlarca kişinin kendisini darp ettiğini, bir merdivenden aşağı yuvarladıklarını ve kamerasını kırdıklarını anlatmıştı.

Laşkarava'ya saldırının ardından dört kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ONUR YÜRÜYÜŞÜ İPTAL EDİLMİŞTİ
Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin çağrısı üzerine bir araya gelen gerici, faşistler, 5 Temmuz günü Onur Yürüyüşü'nün organize edildiği ofisi basmıştı. Saldırıda çok sayıda LGBTİ+'nın yanı sıra haberi izleyen gazeteci yaralanmıştı.

50'den fazla gazetecinin saldırıya uğramasının ardından 16 faşist gözaltına alınmış, Tiflis'te yapılacak Onur Yürüyüşü iptal edilmişti.

O tarihten bu yana Gürcistan'ın sorumluları yargılaması için uluslararası çağrı yapılırken, bugün de İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Giorgi Gogia, şiddete teşvik edenlerden hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin (ILGA) raporuna göre Gürcistan, LGBTİ+'ların hakları açısından Avrupa'daki 49 ülke arasında 32. sırada bulunuyor.

Gürcistan'da LGBTİ+ haklarının yüzde 26,53'ünün mevcut olduğunu aktaran ILGA, Türkiye'yi de yüzde 3,83 ile 48. sıraya yerleştirmişti.