7 Ekim 2024 Pazartesi

Günay: Yol haritamızı halk belirleyecek

HDP Sözcüsü Günay, MYK toplantısı arasında basına açıklama yaptı, orman yangınları üzerinden yaratılan ırkçı saldırganlığı durdurmak için mücadele edeceklerini söyledi. Günay, "HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışmasını Ağustos ayında da sürdüreceklerini ve Eylül ayında çözüm deklarasyonu açıklayacaklarını duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti genel merkezinde devam eden Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sırasında basın toplantısı düzenledi. MYK toplantısında siyasal gelişmeleri, HDP'ye yönelik saldırıları ve yürüttükleri çalışmaları değerlendirdiklerinin bilgisini veren Günay, ilk olarak yaşanan orman yangınlarına değindi.

Doğa talanı, afet, yangın, kuraklık, sellere dikkat çeken Günay, yangın söndürme uçaklarının yetersizliğine değindi, iktidarın olan biteni izlediğini, kentlerin yok olmasını seyrettiğini söyledi. Sarayın 13 tane uçağı olduğunu, Tarım ve Orman Bakanı'nın her yere özel jetle gittiğini hatırlatan Günay, "Sarayın bir uçağıyla onlarca yangın söndürme uçağı alınabilirdi. İklim uzmanlarının ve yine küresel ekoloji hareketlerinin iklim krizi dolayısıyla orman yangınlarına dair uyarılarının dikkate alınmaması, önlem alınmaması da iktidarın yangınlardaki sorumluluğunun başka bir göstergesidir. Ortak mirasımız olan ormanların rant uğruna veya tedbirsizlikten yok edilmesine defalarca şahit olduk" dedi.

Günay, yaraların sarılması için HDP olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirterek, devletin de tüm olanaklarını bir an önce seferber ederek halkın zararını karşılamasının takipçisi olacaklarını kaydetti. 

'KATLİAM VE PROVOKASYON ÇAĞRILARINA DUR DENİLMELİ'
Yangınların çıkış nedenine ilişkin saray yanlısı basının Kürt halkına yönelik ırkçılığı kışkırtan haberlerini hatırlatan Günay, "Yandaş basın, iktidarın tetikçisi olan kimi ırkçı çevreler ve özellikle Kürt halkına düşman kesimler yangına körükle gidiyor ve daha büyük bir felaketin zeminini hazırlıyorlar. Buradan tekrar tahrikçileri uyarıyoruz ve buradan tekrar tekrar suç duyurusunda bulunuyoruz. Gerekenler hakkında soruşturma başlatılmalıdır" diye konuştu.

Rize ve Artvin'de yaşanan sel baskınlarına da değinen HDP Sözcüsü Günay, "Felaketler gerçekleştikten sonra milletin kafasına çay atanlar şunu bilsin ki, bu felaketin nedeni aşırı yağışlar değildir. Bunun tek bir sorumlusu vardır, o da yanlış kentleşme ve ulaşımın mimarı olan ve tüm Karadeniz coğrafyasını rant uğruna feda eden ekolojik yıkımın sorumlusu olan iktidardır" dedi.

'KURAKLIKTAN ETKİLENEN BÖLGELER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ'
Karadeniz'de dere yataklarının tahrip edilmesi, HES projeleri, Karadeniz sahil yolu ve benzeri ranta dönük ulaşım ihalelerinin doğayı felaket sarmalına sürüklediğine işaret eden Günay, bu projelerden bir an önce bu projelerden vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti, halkın doğa ile birlikte uyumlu yaşamasını sağlayacak yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Kapitalizmin yarattığı küresel iklim değişikliği sonucu kuraklık ve gıda kriziyle karşı karşıya kalındığını belirten Günay şunları söyledi: "Mazot, gübre, ilaç ve tohum girdilerinin yükselmesi ve üstüne gelen kuraklık 10 binlerce çiftçiyi açlık ve yoksullukla baş başa bırakacak tarımsal gıda fiyatlarının fırlamasına sebep olacaktır. Bu konularda bir an önce tedbir alınmalıdır. Bizler HDP olarak kuraklıktan etkilenen bölgelerin acilen afet bölgesi ilan edilerek tedbirlerin alınmasını, önümüzdeki dönemde yaşanacak gıda krizine karşı da şimdiden kalıcı önlemler alınması savunuyoruz."

IRKÇILIK BESLENİYOR
Irkçılığın yıllardır beslenerek büyütüldüğüne işaret eden Günay, son dönemlerde tırmandırılan ırkçı saldırıların can aldığını kaydetti: "HDP olarak kimlik üzerinden gelişen her türlü saldırıyı ırkçılık olarak kabul ediyoruz. Kürtlere yönelik gelişen ırkçılık devletin teşviki veya göz yummasıyla daha da artmaktadır. Afyon'da, Konya'da ve son olarak Ankara'da Kürtlerin linç edilmesi ve Diyarbakırlı Kürt yurttaşımız Hakim Dal'ın katledilmesi aynı ırkçı yönelimin bir sonucudur. Kürtlere yönelik linç kampanyalarından doğrudan sorumlu olan saray rejiminin ırkçılık üzerinden kutuplaştırma politikalarına karşı tüm Türkiye demokrasi güçleri ortak bir tutum geliştirmelidir. Buradan ırkçıları uyarıyoruz, bu ülkenin geleceğini tehdit eden tehlikeli bir oyun oynuyorsunuz. Ektiğiniz nefret tohumları ortak yaşamı dinamitliyor ve biz asla bu tehlikenin seyircisi olmayacağız."

Irkçı saldırıların mültecilere de yöneldiğini söyleyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, binlerce Afgan mültecinin İran üzerinden Türkiye'ye kontrolsüz geçişinin bilinçli bir politikanın ürünü olduğunu belirtti, AKP hükümetinin mülteciler üzerinden yürüttüğü istismar politikalarına dikkat çekti.

Muhalefetin mültecileri hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Günay, "Yaşanan göç dalgası ve mevcut tablonun sorumlusu mülteciler değil, savaş politikalarını destekleyenlerdir. İktidarın getirdiği her türlü savaş tezkeresine destek verenler bu tablodan sorumludur. Suriye'ye atılan bombaların üzerine isimlerini yazdıran siyasetçilerin bugün göçmen karşıtlığı yapması ilkesizliktir, ırkçılıktır. Irkçılık yapan kesimlere bu vesileyle bir kez daha ağır tablolara yol açacak savaşçı dış politikalarını gözden geçirme çağrısı yapıyoruz. Diplomasiyi askeri müdahalelerden ibaret sayan ve temelsiz argümanlarla, tek taraflı girişimlerle tansiyonu yükselten popülist tutumları terk etmeye çağırıyoruz. HDP olarak tüm yurttaşlarımızı ırkçı ve yabancı düşmanı tutumları teşvik eden kesimleri dikkate almamaya, yaşanan bu bölgesel kriz karşısında ve dış müdahalelerinden dolayı hükümetten hesap sormaya çağırıyoruz" dedi.

'HDP KAPISINA KİLİT VURULAMAYACAK KADAR GÜÇLÜ BİR PARTİ'
Partilerine yönelik saldırıların arttığı süreçte, "HDP'liyiz, her yerdeyiz" diyerek yönlerini bir kez daha Türkiye halklarına döndüklerini söyleyen Günay, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Temmuz ayı boyunca eş genel başkanlarının da katılımıyla en az 30 kent merkezinde ve çok sayıda ilçede halk buluşmaları, toplantılar, esnaf gezileri gerçekleştirdiklerini kaydeden Günay, "Bir aylık programımız HDP'nin, kapısına kilit vurulamayacak kadar güçlü, kitlesel bir parti olduğunu dosta da düşmana da gösterdi. Sadece seçmenlerimiz değil, saldırılara karşı şimdiye kadar HDP'ye oy vermemiş insanların da partimizin yanında yer alması, dayanışma göstermesi umutlarımızı büyüttü. Bu sahiplenme bizi güçlendirirken, umudumuzu tazelerken, yürüyüşümüzü durdurmaya, partimizi tasfiye etmeye, kapatma davasıyla sonuç almaya çalışanlara verilen en anlamlı yanıt oldu" diye konuştu.

'HALKIN GÖSTERDİĞİ YOLDA YÜRÜYECEĞİZ'
Günay, çalışmalarının Ağuston ayı boyunca 30 ayrı merkezde devam edeceğini, halkın gösterdiği yolda yürüyeceklerini söyledi, "Bütün bu ziyaretler sonrasında halkımızın bize ilettiği görüş ve öneriler, yaptığı eleştiriler bizim önümüzdeki dönem yol haritamızı belirleyecek" dedi.

HDP Sözcüsü Günay, çalışmaları sonucunda yaşanan sorunlar ve bazı özel meselelere yönelik çözüm reçetesinden oluşan deklarasyonu Eylül ayında açıklayacaklarını duyurdu.

Pandemi yönetimi nedeniyle yaşanan sağlık sorununa da işaret eden Günay, halka aşı olma çağrısında bulundu.