1 Ekim 2024 Salı

Günay: Kürtler dünyanın neresindeyse orası Erdoğan'ın hedefi

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Günay, iktidarın Kürt halkına yönelik politikaları ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerini hatırlatan Günay, asıl hedefin Rojava olduğunu vurguladı. Günay, sağlık emekçilerinin pazar günü Ankara'da yapacağı Beyaz Mitinge katılım çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, haftalık basın toplantısında iktidarın Kürt halkına yönelik politikaları ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP-MHP iktidarının kendi krizini aşmak ve çöküşünü gizlemek için sınırötesi saldırılar başlattığını belirten Günay, Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerinin hedefinin Rojava olduğuna dikkat çekti.

Sınırötesi saldırganlığının "beka" ve "güvenlik sorunu" olarak isimlendirildiğini kaydeden Günay, "Bu dünya üzerinde Kürtlerin yaşadığı neresi varsa Erdoğan'ın hedefi de orasıdır. Hedef IŞİD saldırılarına karşı bütün dünyanın gözleri önünde mücadele ederek kazanım elde eden ve IŞİD'i yenilgiye uğratan Kürtler" diye vurguladı.

Savaşın birçok boyutu olduğunu belirten Günay, "Erdoğan ve savaş kurmayları hem dışarıda hem de içerideki fırsatları, savaş yoluyla iktidarlarının lehine çevirmek istiyorlar. Rusya, Ukrayna'daki savaşla meşgul, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesini veto etme tehdidiyle de ABD ile pazarlık imkanı doğmuş oldu, yani iktidar uluslararası meydanı boş buldu ve yönünü yine Kürtlere ve kazanımlarına çevirdi" dedi.

İktidarın seçimlere Kürt düşmanı siyaset ve savaşla girmek istediğini kaydeden Günay, "Böylece milliyetçi dalgayı ve küçük ortağını arkasına alarak tahtını sağlamlaştırmak istiyor" diye konuştu.

HDP Sözcüsü Günay, savaşın maliyetinin ekonomik krizi derinleştireceğini, yoksulluğu arttığını söyledi, "İktidar, ekonomik krizin yaralarını da savaştan kazanacağı milliyetçilik bandajıyla örtemeyecek" diye konuştu.

'İMRALI'NIN KAPILARI AÇILSIN'
Barış olmadan demokrasi ve özgürlüğün olmadığını belirten Günay, barışın yolunun PKK lideri Abdullah Öcalan'dan geçtiğini söyleyerek İmralı kapılarının açılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletlerin ikiyüzlü tutumuna da işaret eden Günay, Şengal ve Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar karşısında BM'nin sessiz kalmasına tepki gösterdi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI
Günay, Kürtlere yönelik saldırganlığa karşı demokrasi güçlerine şu çağrıda bulundu: "Kürt halkına karşı geliştirilen savaş konseptinin iktidarın koltuğunu sağlamlaştırma çabasından başka bir şey olmadığı biliyoruz. Bu çaba, içeride partimize dönük Kobanê Kumpas Davası, kapatma davası, sayısız gözaltı ve tutuklamayla yargı ve kolluk eliyle yapılırken, yönünü Rojava'ya dönen bir saldırı planı, Kürtleri soykırıma uğratma, varlıklarını ortadan kaldırma, yok etme planıdır. Bu plan sadece Kürt halkına değil, bu topraklarda yaşayan tüm halkların geleceğine yönelmiştir. Türkiye'de yaşayan tüm demokrasi güçleri, yazarlar, aydınlar sanatçılar, demokratik kitle örgütleri iktidarın bu kirli oyununa karşı ses çıkarmalı, bu, coğrafyamızda yaşayan tüm halklara karşı tarihsel sorumluluğumuzdur."

DÜNYAYA ÇAĞRI: KÜRT KAZANIMLARINI PAZARLIK KONUSU YAPMAYIN
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun ardından Erdoğan yürüttüğü pazarlığa değinen Günay, Türk vatandaşı olmayan, Türkiye'de yaşamamış Kürt parlamenterin iadesinin istenmesine tepki gösterdi. İsveç vatandaşı olan milletvekilinin yanı sıra Ragıp Zarakolu'nun iadesinin istendiğini hatırlatan Günay, "NATO'yu, ABD'yi, İsveç'i, Finlandiya'yı ve diğer ilgili devletlerin yaklaşımlarını yakından takip ediyoruz ve takip etmeye devam edeceğiz. Afrin'den Şengal'e kadar Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri kazanımları Saray rejiminin ırkçı politikaları karşısında pazarlık konusu haline getirmemeye çağırıyoruz. İsveç ile Finlandiya'nın "güvenliği" için Kürtlerin güvenlik hakkı pazarlık konusu yapılmamalıdır" dedi.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ TRAFİK KAZALARINDA HAYATINI KAYBEDİYOR
Konuşmasında iş cinayetlerine de değinen Günay, yapılmayan denetimler, patronların almadığı önlemlerin işçilerin yaşamlarını elinden aldığını söyledi. İnşaatlarda ve tarım alanlarında yaşanan iş cinayetlerindeki artışa dikkat çeken Günay, mevsimlik tarım işçilerinin alınmayan önlemler nedeniyle trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Günay mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin de şunları söyledi: "Yine mevsimlik tarım işçilerine yönelik herhangi bir yasal düzenlemenin olmaması da mevsimlik tarım işçilerini birçok sorunla baş başa bırakmaktadır. Irkçı saldırılar, ulaşım, beslenme, barınma, eğitim ve sağlık alanlarında yaşadıkları sorunların yanı sıra, meslek hastalıkları, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerle de örgütsüz ve sömürüye açık şekilde çalıştırılmak zorunda bırakıyorlar. Bu sömürü düzeninden en büyük payı ne yazık ki kadınlar ve çocuklar alıyor. Geçtiğimiz hafta çalışmak için ailesiyle birlikte Urfa Viranşehir'den Manisa'ya giden 14 yaşındaki Murat Koyuncu isimli çocuk, römork kapağının açılması sonucu düştü ve traktör tekerleğinin altında kalarak hayatını kaybetti."

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçileri anan Günay, "HDP olarak işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığı, iş cinayetlerinin yaşanmadığı ve insan onuruna yakışır çalışma koşulları için mücadelemizi daha da büyüteceğiz" diye konuştu.

Günay konuşmasında dolarda artışa dikkat çekti, enflasyonun 5 katına çıktığını söyledi. Türkiye'nin borcunun faizinin 1 trilyon 272 milyar TL'ye ulaştığını belirten Günay, "İşsiz sayısı 8 milyonun üzerine çıktı. Açlık sınırı 6 bin 465 TL, yoksulluk sınırı 19 bin 406 TL'ye yükseldi. Sadece dövizin 6 aylık yüzde 30'un üzerinde artmasıyla Türkiye'nin borcuna 2 trilyon eklendi. CDS risk primi 700'ün üzerine çıktı. Türkiye borçlarını ödeyememe durumu ile karşı karşıya geldi" diye ekledi.

BEYAZ MİTİNGE ÇAĞRI
HDP Sözcüsü Ebru Günay, 29 Mayıs günü Ankara'da sağlık emekçilerinin yapacağı Beyaz Mitinge katılacaklarını duyurdu, "HDP olarak herkesi de davet ediyoruz" çağrısında bulundu.