23 Eylül 2024 Pazartesi

Gün Matbaacılık davasında 5 kişi tahliye edildi

Gün Matbaacılık çalışanlarının yargılandığı davanın duruşmasında tutuklu yargılanan 5 kişiye ceza verilerek tahliye edildi. 2 kişi hakkında 3 yıl 9 ay ceza verilirken, geri kalanlar ise beraat etti.
Mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin'in de aralarında olduğu 21 kişinin yargılandığı davanın 5. duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonunda görülen duruşmada, tutuklu olan Gün Matbaacılık'ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Mahmut Abay ve tutuksuz sanıklar Kazım Genç, Mehmet Emin Sümeli, Musa Kaya, Sadettin Demirtaş, Necat Hızarcı, Polat Aslan, Mehmet Kadir Özkaya, Mürsel Demir, Özgür Bozkurt, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Daş, Derviş Arvas, Mahmut Özkan ile birlikte müdafiler hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Cemal Tunç ve Uğur Selman Kelekçiler rahatsızlıklarından dolayı duruşmaya katılmadı.
 
'KİMDEN TALİMAT ALMIŞIM'
 
Duruşma, savcı esas hakkındaki mütalaasını okumasıyla başladı. Ardından Erdoğan Zamur esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yaptı. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Zamur, "Örgüt üyesi nasıl olunur onu bilmiyorum. Çünkü bir köy derneğine bile üye olursanız onun gereklerini yerine getirmeniz gerekiyor. Gereklerini yerine getirmediğiniz zaman sizi üyelikten atarlar. Örgütün katı kuralları vardır. Örgüt üyesi olduğunuz zaman bu kurallara uymak zorundasınız. Talimat alırsın, o talimatlara göre hareket edersin. Şimdi burada ben kimden talimat almışım bilmiyorum. Ben bir tek patronumdan talimat alıp işimi yapıyorum. Gün Matbaacılık'ta herkes 'örgüt üyesi'. İşçisi, çaycısı, bekçisi 'örgüt üyesi' olarak yargılanıyor. Patronda 'örgüt üyesi' olduğuna göre peki biz kimden talimat alırız? Bu örgütün sorumlusu kim? Ortada talimat veren bir örgüt sorumlusu yok" dedi.
 
BERAATINI TALEP ETTİ
 
Bastıkları gazetenin tarihine ve künyesine baktıklarını söyleyen Zamur, Yaysat ve Türk Hava Yollarının (THY) Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin dağıtımını yaptığını hatırlattı. Dağıtımının suç olmadığını ancak basımının suç olduğunu belirten Zamur, "Burada Yaysat ve THY'nin bütün çalışanları suç işliyor. Bir şey ya suçtur ya değildir. Eğer eşitlik ilkesine göre düşünüyorsak o zaman onlar da suçlu. Bu matbaada farklı görüşler var. Milliyetçisi var, demokratı var, Türkü var. Ben de Alevi Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Aynı suçtan yargılandığımız kişiler serbest bırakıldı. Ama ben hala tutukluyum. Şimdi benim burada kimliğim mi tutuklu kalıyor? Ben yıllardır sigortalı çalışıyorum. 'Örgüt üyesi' nasıl yıllarca sigortalı çalışabiliyor? Eğer biz 'örgüt üyesi' olarak yargılanacaksak gazetenin yazı işleri müdürü 'örgüt kurmaktan ve yönetmekten' yargılanmalıdır. Ama bırakın üyelikten yargılanmayı propagandadan yargılanıyorlar" diye konuştu. Zamur tahliyesiyle birlikte beraatını talep etti.
 
'ÇELİŞKİLİ BİLGİLER VAR'
 
Daha sonra İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin, önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek, hedef alınan kendisi ve şirketi olduğunu söyledi. İddiaların soyut olduğunun altını çizen Zengin, iddia edilen yayınlarla ilgili iddianamede çelişkili bilgilerin olduğunu dile getirdi. Zengin, suçsuz oluğunu tahliye ve beraatını talep etti.
 
İrfan Karaca ve Mahmut Abay önceki savunmalarını tekrarladıklarını vurgulayarak tahliyelerini ve beraatlarını talep etti. Tutuksuz yargılananlar, önceki savunmalarını tekrarladıklarını altını çizerek beraatlarını talep etti.
 
Avukat İlknur Alcan da iddianamede matbaada basılan kitapların ve gazetenin "örgüt" yayının basıldığı şekilde yansıtılmanın tamamen mahkemenin bir kanaat oluşturmak için yazdığını dile getirdi. Müvekkillerinin "örgüt üyesi" olduğuna dair somut bir delilin olmadığını belirten Alcan, savcının tamamen günah keçisi aramasından kaynaklı müvekkillerinin yargılandığını söyledi. Avukatlar savunmaların ardından müvekkillerinin beraatlarını talep etti.
 
CEZA VERİLİP TAHLİYE EDİLDİ
 
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gün Matbaacılık'ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Erdoğan Zamur, İrfan Karaca, Mahmut Abay ve İhsan Silmiş'e "örgüte üye olmak" iddiasıyla 7 buçuk yıl ceza vererek tahliye etti. İhsan Sinmiş'e "örgüte üye olmak" iddiasının yanı sıra ruhsatsız silah bulundurma gerekçesiyle 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Musa Kaya, Mehmet Emin Sümeli'ye ise "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
 
Geri kalanlar hakkında ise mahkeme beraat kararı verdi. Tutukluların tahliyesiyle dosyada tutuklu kişi kalmadı.