23 Eylül 2024 Pazartesi

Gülüm ve Çepni: İşten atılan işçiler aylardır direnişte

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında bir çok işyerinde çok sayıda işçinin işten atmalara karşı direnişte olduğu belirtildi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, emek sömürüsüne karşı direnen işçilerin ve kafe, bar, otel, tekel bayilerinin taleplerine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Murat Çepni, işçi sınıfı ve emekçilerin özellikle pandemi koşullarında karşı karşıya kaldığı ağır sorunlara dikkat çekerek "Tüm dünyada pandemi ile mücadelenin yürütüldüğü koşullardayız. Fakat, büyüyen iki tane şey var. Birincisi ölümler, hastalık, açlık ve yoksulluk bir tarafta da büyüyen zenginlik ve sermaye" dedi.

Pandemi döneminde evde kal çağrıları yapılmasına rağmen milyonlarca işçi şantiyelerde, fabrikalarda zorla çalışmaya mahkûm edildiğini kaydeden Çepni, "Oralarda işçi yan yana çalışarak çok daha fazla oranda hasta oldu ve ölüm yaşadı. Bu koşullarda ücretsiz izin koşulları yerine ücretli izin gerçekleştirilerek gerçek anlamda pandemi ile mücadele yapılabilir dedik. İktidar tam tersini gerçekleştirdi" diye belirtti.

İktidar açtığı tüm paketlerde zengin şirketlere teşvik verirken, çarklar dönsün diyerek işçileri ölüme terk ettiğini söyleyen Çepni, "Sermaye ise palazlandırıldı. Yine bu koşullarda sözüm ona işçiler açısından işten atma yasaklandı. Fakat sermaye kod 29 denen işçi düşmanı bir madde ile yine işçileri çıkartmaya devam etti" diye konuştu.

İşçi sınıfının sendikal örgütlülüğünü geliştirmeye dönük attığı her adımda da sermaye sahipleri tarafından fabrikanın kapısına konulduğunu ifade eden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İşçi sınıfı her boyutuyla bir tarafta ölüm dayatıldı, açlık dayatıldı. Bunun karşısında her türlü tepkisi ise cezalandırıldı. Anayasal hak olan sendikalaşma hakkı bile işten atılmanın temel bir gerekçesi haline getirildi. Bu koşullarda işçi sınıfı direnmeye, kendi öz gücüne dayalı örgütlülüğünü büyütmeye devam ediyor" diye konuştu.

GÜLÜM: İŞTEN ATMALARA KARŞI İŞÇİLER DİRENİŞTE
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise Ekmekçioğlu Metal işçilerinin direnişinin 66, Migros Şekerpınar Depo işçilerinin direnişinin 38, PTT işçilerinin direnişinin 48, Gebze Baldur Süspansiyon Fabrikası'nda çalışan işçilerin grevinin 49 ününde olduğunu söyledi.  

BTS ve Haber-Sen'in üye ve yöneticilerinin sürgün edilmesine ilişkin de konuşan Gülüm, "BTS ve Haber-Sen, 'Sürgünlere son verilmesi ve sürgün edilenlerin eski yerlerine iadeleri" talebiyle 2 Şubat'ta Diyarbakır, İzmir, Malatya, İstanbul ve Zonguldak olmak üzere 5 koldan başlattıkları yürüyüş kolları 4 Şubat'ta Ankara'ya ulaşmıştır" dedi.

Çiftay Madencilik işçilerinin hakları verilmediği için iş bıraktığını, Kayseri'nin Develi ilçesinde Çiftay Madencilik işçilerinin ölüm riskine rağmen düşük ücretle güvencesiz çalıştırıldığını, Yemek Sepeti işçilerinin sen0dikal hakları için boykota hazırlandığını hatırlatan Gülüm, Genel-İş üyesi Maltepe, Kadıköy ve Kartal Belediyesi işçilerinin TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işyerine grev kararını astığını hatırlattı.

Karaman'da Döhler Gıda Fabrikası'nda sendikalı oldukları için tazminatsız işten çıkarılan ya da ücretsiz izne gönderilen işçilerin direnişinin sürdüğünü kaydeden Gülüm, İstanbul Avcılar'da bulunan SML Etiket'te sendikalaştıkları için işten atılan DEV TEKSTİL üyesi işçilerin direnişi devam ettiğini söyledi.

İstanbul Havalimanı'nda İGA bünyesinde çalışan işçiler, zorla ücretsiz izne çıkarıldığını, maaşlarının ödenmediğini veyahut geç yatırıldığına dikkat çeken Gülüm, kafe-bar, turizm ve eğlence sektöründeki işletmelere ayrımcı tedbirler uygulandığını ifade etti.