23 Eylül 2024 Pazartesi

Grev kararı alan Çorlu belediyesi işçilerine yönetimden tehdit

CHP'li Çorlu Belediyesi'nde yönetim, 12 Mayıs'ta greve çıkma kararı alan işçilere baskılarını arttırdı. Yönetimin grevi engelleme çabalarını aktaran işçiler, yapılan baskının büyük bir öfkeyle karşılandığını söyledi.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde CHP'li belediye işçileri, yönetimin çalışma koşullarında iyileştirme yapmayı ve sosyal hakları vermeyi reddetmesi üzerine 12 Mayıs'ta greve çıkma kararı almıştı. Grev kararı sonrası belediye yönetimi işçilere dönük baskısını arttırdı. Belediye yönetiminin tek tek birimleri gezerek "Yasal haklarını hatırlatma" adı altında kendilerine greve çıkmama konusunda baskı yaptığını aktaran işçiler, yönetimin ayrıca işçilere greve katılmayacakları konusunda zorla kağıt imzalatmaya çalıştığını söyledi.

'KAR-ZARAR ÜZERİNE KURULU BİR ANLAYIŞ VAR'
ETHA'ya konuşan işçiler, belediye yetkililerinin kendilerine "Eğer greve katılırsanız bunun çeşitli yaptırımları olur. Haklarınızı kaybedersiniz, idareyle kötü olmaya gerek yok" şeklinde mesaj attıklarını dile getirerek, grevi engellemeye dönük bu baskının tüm işçilerde büyük bir öfkeye yol açtığını vurguladı. Çorlu Belediyesi'nde yönetimin tamamıyla kar-zarar üzerine kurulu bir anlayışla hareket ettiğini kaydeden işçiler, uygulanan baskının ters bir etki yaratarak daha çok işçiyi yönetime karşı saflaştırdığını belirtti.

Belediye yönetiminin ücret zammı ve çalışma koşullarında iyileştirme yapılması durumunda zarar edeceğini öne sürdüğü açıklamaların ise gerçeği yansıtmadığını dile getiren işçiler, belediyenin pek çok lüks bölgede sosyal tesis adı altında girişi dahi ücretli olan kafeteryalar işlettiğine dikkat çekti.

SENDİKA ÜYESİ İŞÇİLER İŞTEN ATILDI
Grev kararı sonrası uygulanan baskının bunlarla da sınırlı kalmadığını anlatan işçiler, Belediye-İş'in örgütlü olduğu belediyede sendikanın aktif üyesi olan bazı işçilerin de işten çıkarılarak kendilerine gözdağı verilmek istendiğini söyledi. İşten çıkarmaların yanı sıra sendika üyelerine mesnetsiz iddialarla disiplin soruşturmaları açıldığını ifade eden işçiler, belediye yönetiminin usulsüzlüklerine ilişkin Çalışma Bakanlığı'na şikayette bulunacaklarını da kaydetti.

Belediye işçileri, 3 ay süren toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine 8 Nisan'da grev kararı asmış, sonrasında yapılan oylamayla da greve çıkma kararını kesinleştirmişti. İşçiler, çalışma saatlerinin haftalık 40 saat olmasını, en düşük ücretin 7 bin TL'ye çekilmesini, ilave 52 günlük tediye verilmesini ve yemek, yol ve diğer sosyal hakların tanınmasını istiyor.