22 Eylül 2024 Pazar

Gözaltından çıkan İkizdereli kadınlar: Direndik, sürükleyerek götürdüler

Sabah saatlerinde jandarma saldırısıyla darp edilerek gözaltına alınan İkizdereli kadınlar; ağaçların kesilmesini engellemek için ağaca çıkan kadınlar düşsün diye komutanın "ağacı kesin" talimatı verdiğini vurguladı. Direndiklerinin altını çizen kadınlar, sürüklenerek gözaltına alındıklarını kaydetti. 

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding'in taş ocağı projesi uğruna ormanları, suyu ve toprağının talan edilmesine izin vermeyen köylülere yönelik jandarma saldırısında darp edilerek gözaltına alınan dört kişi serbest bırakıldı. Direnişçiler, sürüklenerek gözaltına alındıklarını kaydetti. 

Sabahın erken saatlerinde İkizdere Vadisi'nde nöbete başlayan köylülere jandarma saldırmış, direnişe geçen köylüler kendilerini kesilmesini engellemek için ağaçlara zincirlemişti. Bu sırada biri erkek dört kişi sürüklenerek ve darp edilerek jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. 

'SÜRÜKLEYEREK TOPLADILAR'
Gözaltı sonrası yaşananları aktaran köylü kadınlar, şu bilgileri aktardı: "Bize saldırdılar. Önce erkekleri almaya başladılar. Biz de direnmeye başladık. Komutan dedi ki, 'ya güzellikle gideceksiniz ya da toplayacağız' dedi. Biz de 'gitmiyoruz' dedik. Hepimizi 'böcek' gibi sürükleyerek topladılar. Hastaneden darp raporu aldık, sabahın 8 buçuğundan beri karakoldaydık.

'AĞACA ÇIKANLAR DÜŞSÜN DİYE AĞACIN KESİN DEDİLER'
Erkekleri almaya başlayınca jandarma biz de hemen oturmaya başladık, direndik. Kimi kadınlar da ağaca çıktı. Komutan görünce dedi ki, 'testere alın ağaçları kesin, düşsünler.' Onu yapamadılra. Direndik, gitmedik. Bir kadın arkadaş bayıldı. Sürükleyerek götürdüler. 

'DİRENDİK, SÜRÜKLEYEREK GÖTÜRDÜLER'
Gittiğimiz gibi hemen aldılar. Ben yamaçtaydım. 'Yukarı gel düşersin' dediler. 'Düşerim sana ne' dedim. Yukarı doğru direndim. Arkadaş bayıldı. Bizi hemen götürdüler. Direndik. Öyle bizi çekerek, sürükleyerek götürdüler."

DİRENİŞ DEVAM EDECEK
Darp edilmelerine ve sürüklenerek gözaltına alınmalarına rağmen moral ve motivasyonu yüksek olan köylü kadınlar, taş ocağına karşı direnmeye devam edeceklerinin altını çizdi.