24 Eylül 2024 Salı

Gözaltındaki PYD ve Özerk Yönetim temsilcilerinden haber alınamıyor

KDP güçleri tarafından gözaltına alınan PYD Hewlêr Temsilcisi Mistefa Osman Xelîl, Özerk Yönetim temsilcisi Cîhad Hesen ve PYD üyesi Mistefa Ezîz Mistê'den 18 gündür, Başûrê Kurdistan'da gözaltına alınan Ciwan Ebdulkerim adlı gençten de 20 gündür haber alınamıyor.

KDP güçleri, 10 Haziran'da misafirlerini karşılamak için Hewlêr Havaalanı'na giden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Hewlêr Temsilcisi Mistefa Osman Xelîl, Özerk Yönetim temsilcisi Cîhad Hesen ve PYD üyesi Mistefa Ezîz Mistê'yi gözaltına aldı. Xelîl, Hesen ve Mistê'nin gözaltına alınmasının üzerinden 18 gün geçmesine rağmen, kendilerinden bir haber alınamadı. Konuya ilişkin PYD ve Özerk Yönetim'e herhangi bir bilgi de verilmiş değil.

PYD Yönetimi 3 PYD ve Özerk Yönetim temsilcisinin gözaltına alındığı gün yaptığı açıklamada şunları belirtmişti; "Gözaltına alınmalar Kürtler arasındaki diyalogların oluşacağı bir zamanda yapılmıştır. Bu da diyalog çabalarının sonuçlanmasına engel olmuştur ve bundan KDP sorumludur. Aynı zamanda bu tutum düşmana hizmet etmektedir. Şimdiye kadar gözaltı ile ilgili bize herhangi bir bilgi verilmiş değil."

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Başûrê Kürdistan temsilciliği de 22 Haziran'da açıklama yaparak, gözaltına alınan Özerk Yönetim ve PYD temsilcilerinin akıbetinin açıklanmasını istedi.

Öte yandan Rojavalı olan ve hasta annesinin tedavisi için Federe Kürdistan Bölgesi'ne giden Ciwan Ebdulkerim adlı genç, Habur Sınır Kapısı'nın önünde gözaltına alınmıştı. Ebdulkerim'den de 20 gündür haber alınamıyor.