30 Eylül 2024 Pazartesi

Gözaltındaki işkenceyi aktardılar

Onur Yürüyüşü'ne yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınanlar serbest bırakıldıktan sonra maruz kaldıkları işkenceyi aktardı. 

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve 20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Komitesi düzenledikleri basın toplantısıyla 26 Haziran günü gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü'ne yönelik polis saldırısı ve maruz kaldıkları işkenceye ilişkin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Keskesor, Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği, ÜniKuir Derneği, İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu, Kadın Savunma Ağı, Eğitim Sen 3 ve 6 nolu Şubeleri LGBTİ+ Komisyonları katıldı.

Komite yaptığı açıklamada "İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti LGBTİ+'ları işkenceyle gözaltına aldı, alandaki pek çok LGBTİ+'ya da fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladı" dedi.

Açıklama sırasında basından gelen soru üzerine, eyleme katılan ve gözaltına alınan mültecilerin geri gönderme merkezine gönderildikleri bilgisi verildi. Ancak bunun sayısının şimdilik tespit edilemediği de belirtildi.

Aynı zamanda avukatlar ve Onur Haftası Komitesi gözaltında yaşanan hak ihlallerinden de bahsetti, 1 kişinin kolu çıktığı, kadın bir avukatın bacak arasına tekme atılarak müvekkilleriyle görüşmesinin engellendiği belirtildi. Gözaltındaki çoğu kişiye su ve yemek verilmediği, tuvalete gitmelerine müsaade edilmediği ve panik atan geçirenlere ilaç verilmesine müsaade edilmediği vurgulandı.