1 Ekim 2024 Salı

'Gözaltında kaybetmelerin üstü örtülemez'

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında açıklama yapan İHD Ankara Şubesi, gözaltında kaybetmelerin örgütlü bir şekilde gerçekleştiğini, devletin işbirliği ile de örtbas edildiğini belirtti. 

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası nedeniyle şube binası önünde basın açıklaması düzenledi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eyleme HDP Ankara İl Eşbaşkanı Perihan Pakize Sinemillioğlu da katıldı.

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, "Adliyelerin kapıları inkara ve cezasızlığa değil, hakikate ve adalete açılsın diye belirten Kanat,Yargı makamları gözaltında kaybetme vakalarında maddi gerçeği açığa çıkarma ve suçun faillerini tespit edip cezalandırmak yerine, gerçeği örtbas etme, failleri cezasız bırakıp adalet talep edenlerin seslerini bastırma ve cezalandırma yönünde bir pratik sergilemektedir" dedi.

Gözaltında kaybetmelerin örgütlü bir biçimde gerçekleştirildiğini belirten Kanat, "Devletin işbirliği ile örtbas edildiğini ve bu yüzden yaygın ve sistematik bir biçimde işlenildi ve cezasız bırakılarak işlenmeye devam ediyor" dedi.

Devleti yönetenlere seslenen Kanat, insan haklarını ve hukuku yok sayan, kurumları çürüten, adaletsizliği derinleştiren keyfiyete son verilmesini ve dört yıla yakın bir süredir hiçbir hukuki dayanağı olmadan Cumartesi Annelerine ve topluma kapatılan Galatasaray Meydanındaki yasağın derhal sonlandırılmasını talep etti. Kanat, "Gözaltında kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğü yerine getirilsin. İnsan haklarına dayanan, demokratik bir Türkiye talebimizde ısrar edeceğiz"  dedi.