8 Ekim 2024 Salı

Gözaltında kaybedilen Akdeniz'in akıbeti soruldu

Kayıp yakınları ve İHD, Diyarbakır’da online yaptıkları açıklamada, Kulp ilçesinde 5 kişi ile birlikte gözaltına alınan ve kendisinden 27 yıldır haber alınamayan Mehmet Mehdi Akdeniz'in akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, kayıplar bulunsun, failler yargılansın talebiyle yaptıkları eylemin 653'üncü haftasında, Mehmet Mehdi Akdeniz'in akıbetini sordu. Online yapılan eylemde, 20 Şubat 1994'te Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Kerra köyüne yapılan baskında askerler tarafından gözaltına alınan Akdeniz'den bir daha haber alınamadığı hatırlatıldı.

27 YIL ÖNCE ASKERLER GÖZALTINA ALDI
Devlet tarafından gözaltına alınarak kaybedilen Akdeniz'in hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Yakup Güven, anne Mevlüde Akdeniz'in anlatımlarına dayanarak 20 Şubat 1994'te Kerra köyüne askerler tarafından yapılan baskını ve 18 yaşındaki İrfan Akdeniz, 22 yaşındaki Mehmet Mehdi Akdeniz, 22 yaşındaki Ziya Çiçek, 35 yaşındaki Faik Akdeniz, 35 yaşındaki Mehmet Şirin Allahverdi, 40 yaşındaki Halit Akdeniz'in köylülerin gözü önünde işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Gözaltına alınanların Kulp ilçesine götürüldüklerini, Halit, İrfan, Mehmet Şirin ve Ziya'nın 18 gün sonra serbest bırakıldığını kaydeden Güven, gözaltından çıkan kişilerin, 5 gün boyunca Mehmet Mehdi Akdeniz ile Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı'nda birlikte tutulduklarını ve kendilerine yoğun işkence yapıldığını söylediklerini belirtti. Serbest bırakılanların, 5 gün sonra Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülen Mehmet Mehdi Akdeniz'i bir daha görmediklerini belirttiğini söyleyen Güven, 6 kişiden Faik Akdeniz'in ise tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi’ne konulduğu bilgisini verdi.

SİLVAN'DAN SONRA HABER ALINAMADI
Tanık beyanına göre; Akdeniz'in, Silvan'da bir hafta tutulduktan sonra Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğünü kaydeden Güven, "Akdeniz Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'nda gözaltında kaybedilen Kuddusi Adıgüzel ve Mirza Ateş ile birlikte görülür. Bu tarihten sonra Mehmet Mehdi Akdeniz hakkında bir daha haber alınamaz. Ailesi, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çeşitli zamanlarda başvurularda bulunur. Verilen dilekçelere genellik yazılı yanıt verilmez. Ancak 11 Mayıs 1994 tarihinde dilekçelerinden birine verilen yazılı yanıtta 'Gözetim kayıtlarımızın tetkikinde ismine rastlanılmamıştır' denir. Bu sonra devam eden yazılı başvurulara, sözlü olarak aynı yanıt verilir" dedi.

Güven, Diyarbakır Valiliği'nin hukuka aykırı yasağına rağmen kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve faillerin bulunup yargılanması talebiyle her hafta ve kesintisiz bir şekilde sürdürdükleri adalet taleplerinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.