23 Eylül 2024 Pazartesi

Gözaltı aracından seslendiler: Devlet bizi mahkum edemez

İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınların duruşması öncesi Ankara Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen kadınlara polis saldırdı. En az 20 kadın darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltı aracından seslenen kadınlar, "Devlet bizi mahkum edemez biz AKP iktidarını mahkum edeceğiz" dedi. Kadınlar, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 

İstanbul Sözleşmesini savunan 33 kadın hakkında açılan davanın duruşması Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Semra Güzel ve Filiz Kerestecioğlu'nun da katılımıyla duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapmak isteyen Ankara Kampanya Grubu'na polis saldırdı.

Bunun üzerine adliye önünde Sıhhıye Köprüsü'ne doğru yürüyen kadınlar, polis şiddetine tepki gösterdi. Kadınlar, "Burada kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin uygula dedikleri için yargılanıyorlar. Yargılananlar biz kadınlar değil, erkek yargıdır. Sözleşmeyi biz kadınlar uygulayacağız" ifadelerini kullandı. 

Polisler, yürüyüşe de biber gazıyla gazıyla saldırdı. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, saldırıya tepki gösterirken, bir polis Güzel'e hakaret etti.

POLİS, GAZETECİLERİ COPLA SALDIRDI
Saldırıyı görüntülemek isteyen gazetecilere de saldıran polis, Jinnews muhabiri Dilan Babat'ın telefonuna el koydu ve yere fırlattı. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Hakan Yalçın ise polisler tarafından copla darp edildi. Polislerden birisinin, darp sırasında, "Polis size uzaklaş diyor uzaklaşmıyorsunuz sonra polis şiddeti var diyorsunuz. Hepiniz yalancısınız" şeklinde ifadeler kullanması dikkati çekti.  

'BU DAVADA YARGILANMAKTAN ONUR DUYUYORUM'
Gözaltına alınan kadınlar, araç içerisinde basın açıklaması yaptı. Buse Uçer, şu ifadeleri kullandı: "Tam da bu adaletsizliğe dikkat çekmek istedik. Bugün burada İstanbul Sözleşmesi'ni savunduğumuz için yargılanıyoruz. Devlet bu Sözleşmenin 11. maddesine göre şiddetle ilgili istatistikleri toparlamak ve tedbirlerle ilgili bu verileri kullanmak durumundadır. Oysa devlet kadın cinayetleri hakkında gerçek verileri bizle paylaşmamakta. Bu konuda açıkça ortada olan delilleri dahi toparlayamamaktadır. Sözleşmenin uygulanması için o gün ben de pek çok kadın gibi sokaktaydım. 33 kadının gözaltına alındığı bu davada yargılanmaktan onur duyuyorum. Devlet bizi mahkum edemez biz AKP iktidarını mahkum edeceğiz."

İfade işlemleri sonrası serbest bırakılan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" dedi.