28 Eylül 2024 Cumartesi

Görüşme öncesinde Erdoğan'dan ilk açıklama: Rusya'yla ilişkiler tavan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, baş başa görüşme öncesi kısa bir açıklama yaptı. Erdoğan, "Türkiye-Rusya ilişkileri tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz" derken, Putin, "Suriye'deki durumunu derinlemesine konuşmamız gerekiyor" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'da bir araya geldi. Basına kapalı yapılacak görüşme öncesinde kısa açıklamalar yapıldı. İdlib'te 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırıda Rusya'nın rolünün üzerini kapatan Erdoğan'ın "ilişkilerin tavar yaptığı bir dönemi yaşıyoruz" sözleri dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biliyorum ki şu anda dünyanın gözü burada. Bugün alacağımız kararlar bölgeyi de ülkemizi de rahatlatacaktır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Türk askerleri için başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Putin ise, "Suriye ordusu, saldırıları sonucu ölen Türk askerlerinin o noktada olduklarını bilmiyordu" dedi. Putin "Türk askerlerinin hayatlarını kaybetmesi gibi benzer bir olayın yaşanmaması ve Rusya-Türkiye ilişkilerinin tahrip olmaması adına sizinle Suriye'deki durumun tamamını derinlemesine konuşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Putin konuşmasında görüşmeye ilişkin "Erdoğan'la bugünkü görüşmelerimiz baş başa gerçekleşecek, daha sonra bizlere heyetlerimiz de katılacak" bilgisi verdi.