30 Eylül 2024 Pazartesi

Gökçek'in ODTÜ rant yolu projesini Yavaş sürdürüyor

AKP'li Melih Gökçek'in başlattığı ODTÜ Ormanı içinden geçen rant yoluna CHP'li Mansur Yavaş devam ediyor. Yavaş, üniversite bileşenlerine ODTÜ yol çalışmasının durdurulacağı şeklinde verdiği sözü tutmayarak çalışmaların gizlice başlamasına onay verdi. İş makinalarını durdurarak alanda nöbet eylemi başlatan öğrenciler, Yavaş'ın söylediğinin aksine çalışmaların ODTÜ Ormanı içinde sürdürüldüğünü duyurdu. ETHA'ya konuşan öğrencilerden Deniz Çelik, çadır kurarak gece gündüz başlattıkları nöbet eylemine destek çağrısında bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek tarafından 9 Eylül 2017 tarihinde başlatılan Bilkent-İncek-Gölbaşı arasındaki yol çalışması, CHP'li Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından devam ettiriliyor.

Toplam 11 kilometre olan ve 4,5 kilometresi ODTÜ içinden geçen yol çalışması, üniversite öğrencileri, akademisyenler ve ekolojistlerin tepkileriyle bir dönem durduruldu. Mansur Yavaş göreve geldikten sonra üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle bir toplantı gerçekleştirdi. 17 Eylül 2021 tarihindeki toplantıya ODTÜ Mezunlar Derneği, Eğitim-Sen, Öğretim Elemanları Derneği ve öğrenciler de katıldı. Yavaş toplantıda, alternatif bir yol arayışı sözü verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan randevu alıp plan değişikliği ile ilgili görüşme yapacaklarını söyledi. Alternatif yol arayışı olgunlaşıncaya kadar ODTÜ arazisine girilmeyeceğini taahhüt etti.

MANSUR YAVAŞ SÖZÜNÜ TUTMADI
Fakat sözünü tutmadı. Yeni ihale açtı. Söz verdiği tarihten tam 10 ay sonra ODTÜ içinde yol çalışmaları yeniden başlatıldı. CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ODTÜ içinde yol çalışması yapıldığını inkar etse de üniversite öğrencileri gizlice başlayan çalışmaları tesadüfen fark ederek direniş başlattı.

Öğrencileri önce iş makinalarını durdurdu ve 27 Temmuz günü çadırlarını kurarak alanda nöbet eylemi başlattı.

Nöbet eylemine katılan Deniz Çelik direniş sürecini, Mansur Yavaş'ın açıklamalarını, rant yolunun amacını ETHA'ya değerlendirdi.

ASFALTLAMA ÇALIŞMASI BAŞLAMIŞTI
Melih Gökçek döneminde ilk ihale açıldığında ODTÜ'yü ikiye bölen yolu yaptırmamak için direniş ve nöbet eylemi başlattıklarını hatırlatan Çelik, bugün tekrar eyleme başlamalarının nedeninin tesadüfen fark ettikleri çalışmayı durdurmak olduğunu söyledi. Çalışmanın gizlice başladığını, ODTÜ bileşenleri olarak öğrenciler ve akademisyenlere bilgi verilmediğini belirten Çelik, bir arkadaşlarının tesadüfen fark etmesinin ardından alana geldiklerini yol çalışmasını sürdüren iş makinalarını gördüklerini anlattı. Alana geldiklerinde asfaltlama çalışmalarının başlatıldığını da fark ettiklerini aktaran Çelik, o günden itibaren nöbet tutmaya başladıklarını söyledi.

Çelik, nöbet eylemine ilişkin şu bilgileri aktardı: "Her sabah yolun başına kadar yürüyoruz ve iş makinesi gelmiş mi kontrol ediyoruz. Nöbet alanını boş bırakmıyoruz. Değişimli olarak nöbet tutuyoruz. Her zaman birileri oluyor bu alanda."

MANSUR YAVAŞ MANİPÜLASYON YAPIYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştüklerinin bilgisini de veren Çelik, Yavaş'ın manipülatif açıklamalar yaptığına dikkat çekti. Yavaş'ın ODTÜ içinde yol çalışması yapılmadığı şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Çelik, nöbet tuttukları alanın ODTÜ ormanı içinde olduğuna ve yol çalışmasının da bu alanda sürdürüldüğüne dikkat çekti.

'TALEBİMİZ ODTÜ ORMANINDAKİ YOL ÇALIŞMASININ SONA ERMESİ'
Görüşmede Yavaş'ın uzlaşma arayışına girdiğini, "tünel yol projesi", "ekolojik köprü projesi" önerdiğini fakat bunu kabul etmediklerini söyleyen Çelik, bu önerileri ekolojik tahribat ve spekülatif rant projesini engellemeyeceği için reddettiklerini aktardı. Çelik, tek taleplerinin ODTÜ ormanı içindeki yol çalışmasının sona erdirilmesi olduğunu, çalışma iptal edilene kadar nöbet tutmaya devam edeceklerini kaydetti. 

Çelik şöyle konuştu: "Bu yolun yapılmamasından taraftık. Bunun için görüşmeler de yaptık. Bu yolun asla kamusal bir yararı olmadığını defalarca dile getirdik, yazdık, onlarca basın açıklaması gerçekleştirdik. Bunlara rağmen belediye hala manipülatif açıklamalarına devam etti. Açıklamaların doğru olmadığını biliyoruz."

Bilkent-İncek-Gölbaş Otoyolu olarak adlandırılan 4,5 kilometresi ODTÜ içinde geçen 11 kilometrelik yol çalışmasının bu çalışmayı yürütenler için çok önemli olduğunu kaydeden Çelik, yolun Niğde otoyoluna bağlanacağı ve Şehir Hastanesi ulaşımı için de kullanılacağı bilgisini verdi. Melih Gökçek döneminde tüm ağaçların, ekolojik sistemin yok edildiğini ve yol çalışmasının büyük ölçüde sürdürüldüğünü anlattı.

ODTÜ MANZARALI REZİDANS RANTI
Otoyol projesinin hemen kenarında Melih Gökçek döneminde yapımına izin verilen ve kendisine ait olduğu bilinen Genç Rezidans'ın Park Joven konutları bulunuyor. Bir dönem mühürlenen bu lüks konutların mühürleri mahkeme kararıyla kaldırıldı. Nöbet alanından rahatlıkla görülen lüks konutlar, "ODTÜ Ormanına komşu konumuyla Park Joven Bilkent, yeşili hissetmek isteyenleri nefes aldıran bir yaşamla buluşturuyor" ifadeleriyle pazarlanıyor.

Çelik de Park Joven rezidanslarının reklamlarının "ODTÜ manzaralı evler" denilerek yapıldığına dikkat çekti. Yolun yapılma amacının rant olduğuna işaret eden Çelik, "Burası burjuvalara ait bir yer haline getirilmek isteniyor. Bu ekolojik bölgeye yapılmak istenen yolun amacı büyük bir rant aslında. Tamamen sermayeye ve iktidara hizmet edecek bir yol" diye vurguladı.

NÖBETE DESTEK ÇAĞRISI
Bir haftadır nöbet eylemlerine devam ettiklerini hatırlatan Çelik, "Biz bu nöbeti, direnişi büyütmek istiyoruz. Burada bir kamuoyu oluşturmak çok önemli. Özellikle belediyenin yaptığı manipülatif açıklamalardan sonra bu daha da önemli. Büyük bir kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Herkesi direnişimizi büyütmek için nöbet alanına bekliyoruz" çağrısında bulundu.